STAROČESKÉ VÁNOČNÍ PERNÍČKY S BÍLKOVOU POLEVOU
V letošním 48. díle Receptáře prima nápadů nám předvedla paní Strnadová jak se připravuje bílková poleva na perníčky a dala nám také recept na samotné perníčky.
Recepty:
Staročeské pařené perníčky (složitější příprava)
Do rendlíku odvážíme 160 g vody, 250 g cukru krystal a 120 g medu. Vaříme asi 7 minut, potom odstavíme z plotny a do horkého nasypeme 250 g chlebové a 250 g hladké pšeničné mouky Není-li chlebová mouka, použijeme pouze hladkou. Řádně prohněteme, až vznikne tužší hladká hmota. Přikryjeme, aby těsto příliš neoschlo. Druhý den hmotu nahřejeme (buď opatrně v rendlíku, nebo v mikrovlnné troubě) – hmota nahřáním povolí a bude se lépe zpracovávat. Na pomoučněný vál hmotu vyklopíme a zapracujeme 2 žloutky, 120 g tuku, 10 g sody a perníkové koření. Zpočátku to bude vypadat, že se jednotlivé ingredience nikdy nemohou spojit, všechno se lepí, žloutky protékají skrz prsty a matlají se s tukem, ale je zapotřebí vydržet. Po řádném propracování je těsto vláčné, nelepí se a perníčky jsou velmi dobré.
Perníčky (jednoduchá příprava)
1 kg hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 150 g medu, 80 g másla, 6 vajec, 2.5 lžičky koření, 2.5 lžičky sody.
Na potření ještě horkých perníčků si připravíme směs: lžičku kakaa rozmícháme v trošce horké vody a rozšleháme s celým vejcem. Dosáhneme tím krásně tmavý a lesklý povrch.
Bílková poleva
10 ml bílku (odměříme v odlivce na léky), 32-35 g prosátého moučkového cukru (4 vrchovaté čajové lžičky), ½ lžičky škrobu (Solamyl). Směs šleháme elektrickým šlehačem v malém kávovém hrnečku, uložíme do 2-3 pytlíčků a gumičkou stáhneme. Poleva teplem řídne, proto jedním zdobíme, další necháme v ledničce.
Klíčová slova
Diskuze
Přidat příspěvek do diskuze
-
Neregistrovaný uživatel
08.01.2013 | 17:23
Evženie
Prosim pěkně,nemohu najít v receptáři rozhovor z Bot. zahrady,
kde se představila nová rostlina s názvem Evženie. Kde ji mohu zakoupit ?Mám o ni velký zájem,když je to moje jmenovkyně a navíc jsem vášnivý zahrádkář.Děkuji. Evženie Judasová
evzajudasova@seznam.cz Odpověďět