HOUBY S OCTEM

Zdeněk Pelda 05.04.2013 | 08:19 Zavařujeme, nálevy

2592.jpg

...aneb houby v octu...

Mezi nejoblíbenější způsoby zpracování, konzervace a uchování hub patří nesporně zavařování do různých nálevů. Jsem rád, že se mohu podělit o dlouholeté zkušenosti z této bohulibé činnosti. Snad téměř každý už někdy houby zavařoval, takže bude snadné tuto oblast zpracovávání úlovků postupně popisovat a komentovat.


Úvodem podotýkám, že se budu zabývat jen nálevy sladkokyselými. Proč, je nasnadě.

     Možná totiž nevíte, že existuje soutěž o nejchutnější houby ve sladkokyselých nálevech. Má neuvěřitelnou, téměř čtyřicetiletou tradici, letos totiž proběhl v Pardubicích už devětatřicátý ročník akce, pro houbaře zajímavé a inspirativní. A jak taková soutěž v praxi vypadá?. Nejdříve jsou místní kola, kde jednotlivé houbařské spolky a kroužky vyberou ty nejlepší vzorky do celostátního finale. Sklenice s houbami se vloží do papírových sáčků, aby se zamezilo vizuální identifikaci konkrétních vzorků. Porotci dostanou na talířek kousek houby s nálevem, ochutnají a posoudí chuť, vůni, konzistenci, vzhled a celkový dojem ze vzorku. K tomu slouží stupnice od nuly do desítky. Nula je nejedlá, desítka boží mana. Kategorie bývají dvě. První umožňuje i směsi známých a lety ověřených druhů, tradičně využívaných. Ve druhé musí být jen solo druh. Bývají to někdy i průkopnické počiny a zajímavé testy možností komzumace. Jak dodává můj celoživotní přítel Murphy: "je-li něčeho v lese hodně, bude to k ničemu...". Někdo namítne, že co člověk, to jiný názor. Jistě, je to ryze subjektivní, ale obvyklý počet dvaceti porotců představuje záruku dobrého hodnocení.

     Něco málo údajů a postřehů o historii soutěže. Vznikla v Liberci, kde také mnohokrát proběhla, také Hořovice jsou v počtu ročníků hodně vepředu. Zajímavostí a faktem je, že mezi dvacítku vítězů obou kategorií se propracovala jediná žena. Vypovídá to o velkém fandovstí a kulinářské zdatnosti té slabší (!) poloviny lidstva.

     A jaké že druhy hub se také objevily ve finálových kolech? Samozřejmě kromě klasických a běžně sbíraných a konzumovaných. Tak třeba patyčka rosolovitá, holubinky olivová, černající, namodralá, nazelenalá, mandlová, líha nahloučená, lošák zprohýbaný, pstřeň dubový, šťavnatky slonovinová, pomrazka i modřínová, kotrč kadeřavý, ucho Jidášovo, březovník obecný, trsnatec obrovský, šupinovka zlatozávojná a mnoho dalších, pro běžného houbaře mnohdy bizarních a neznámých druhů.

     A názvoslovná poezie vzorků? Jizerské bojovnice, Směs Októbr, Pošmurky, Poslední leč, Klouzková směs, Krakonošova podzimní směs, Mlženka s koprem a zeleninou...Jak vidno, mezi houbařským národem je poetů nepočítaně. Mne ovšem nejvíce fascinovalo označení vzorku Srpnová bída...

Obecně s trochou nadsázky ovšem lze konstatovat, že ponožky v dobrém nálevu jsou chutnější než pravé hříbky ve špatném... A jak dopadly kupované houby v nálevech otestované stejnou porotou? No, nic moc, v reálné konkurenci hub v kvalitních a všestranně vývážených nálevech bez větších šancí.

A teď už by chybělo jen popsat nálev a postup. Ne, ne, není to vůbec tajné, ale nechám si ho s dovolením na brzké pokračování...

Malé odbočení, byv dotazován co hlásím k aktuálnímu počasí. Odpovídám, že dobrou zprávou je absence vysokých teplot a vysušujícich větrů. Retence vláhy podhoubí také spíše prospěje.

Ale hlavně, Matka Příroda má na řidítkách stroje času a chodu světa ten plynový pedál, který umí citlivě používat a nemá problém s akcelerací dopředu...Tak se těšme, musí to přijít...

V galerii je ukázka vzorků libereckého předsedy pana Sedláčka, dále sklenice před soutěží a ucho Jidášovo v testu odolnosti. A pár žánrových obrázků, žel zatím nejarních. Vydržať...

Foto autor textu.     Článek byl napsán pro autorův blog na http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/ 

2592.jpg

2593.jpg

2594.jpg

2595.jpg

2596.jpg

2597.jpg

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz