RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, 3. DÍL 2014 NA TV PRIMA 19. 1. 2014 OD 11,45 HODIN

5382.jpg

Obsah 3. dílu pořadu Receptář prima nápadů :

pěstujeme orchideje - rekonstrukce panelákové kuchyně - výsev celeru - nemoci zahradních stromů - sloupovitě rostoucí švestky - výživa kloubů - hlíva ústřičná - krbové vložky - jídlo chudých -  


Video 3. dílu Receptáře prima nápadů si můžete přehrát ZDE :

http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2014-3



00:20

Začátek pořadu

02:10

5348.jpg

5349.jpg

5350.jpg

5351.jpg

5352.jpg

5353.jpg

Jak správně pěstovat orchideje radí paní Ludmila Dušková. Důležitý je správný substrát a hnojivo.

05:58

Rychlé rady

Pravidelné přihnojování pokojových rostlin během zimy.

Ochrana orchidejí proti červcům.

07:13

5354.jpg

5355.jpg

5356.jpg

Interierová návrhářka paní Lenka Zahradníková rekonstruovala panelákovou kuchyni  s velmi stísněnými rozměry. Podívejte se jak se jí to povedlo.

10:28

Celer má velmi dlouhou vegetační dobu a tak je třeba jej již nyní začít vysévat. Nové odrůdy celeru mají velmi dobré vlastnosti. Patří sem odrůdy : Albin, Malachit řapíkatý, Asterix F1.

15:16

NOVÁ soutěž orling.cz

16:58

5362.jpg

5363.jpg

5364.jpg

5365.jpg

5367.jpg

5368.jpg

V rostlinolékařské poradně pana Jana Kopřivy se dozvíme jak čelit kadeřavosti broskvoní a že je nejvyšší čas přistoupit k preventivním postřikům. Nejvhodnější jsou dny, kdy se venkovní teplota pohybuje mezi 5 – 7 st.C a po dobu 3 – 4 hodin by nemělo pršet.

Monilioza je obávané onemocnění, které si na zahradu zavlečeme, pokud řádně neodstraníme uschlé zbytky minulé úrody.

Spála peckovin, například třešní vzniká také nedostatečnou hygienou na zahradě.

Ne, to nejsou pavouci se svými sítěmi na listech Vašich pokojových rostli, ale svilušky. Zakročíme proti nim co nejdříve vhodným postřikem, který opakujeme v intervali 3 - 4 dní až 4 x.

22:32

5369.jpg

5370.jpg

5371.jpg

Ing. Vladimír Blecha popisuje jak pěstovat švestky ve sloupovém tvaru, resp. sloupovitě rostoucí švestky. Důležitá je volba správné podnože a vybraná odrůda. Plodnost přichází ve 2 – 3 roce.

27:25

5372.jpg

5373.jpg

5374.jpg

Petr Dušek přinesl talíř surovin a popisuje recept podle svaté Hildegarda z Bingenu (německy Hildegard von Bingen, 16. září 109817. září 1179) podávaný ve středověku při bolestech kloubů.

Ingredience :

1 kg vepřových nožiček, které se vaří ve 3 litrech vody 4 hodiny. Vývar se dochutil špaldovou krupicí, zeleninou ( mrkev, celer ) a denně se užíval.

Blahodárné účinky kolagenu na klouby popsal prof. MUDr. Milan Adam, DrSc., Dr.h.c., (28. května 1928 Pardubice22. září 2008[1]), byl český revmatolog a přední světový odborník v oboru biochemie pojivových tkání (kolagenu). Kolagenní peptidy fungují stejně jako vývar z prasečích nožiček. 1 dávka kolagenního nápoje odpovídá množství kolagenu ze 4,5 kg vepřových nožiček, které bychom na kloubní potíže měli sníst denně. Užitečné je také cvičení na podporu výživy kloubů.

30:45

Vyhlášení vítězů soutěže forestina.cz

Vyhlášení vítězů soutěže dacom.cz

31:29

Vychází dvojčíslo časopisu Recepty prima nápadů.

32:41

Co kdybyste si začali doma pěstovat hlívu ústřičnou ?

Stanislava Wolfová doporučuje náhradu slámy, na které se běžně hlíva pěstuje. Podle paní Wolfové roste hlíva na všech materiálech, které obsahují celulózu. Takže lze použít piliny z listnatých stromů, hobliny, štěpku. Podklad pro pěstování je třeba nejdříve ošetřit varem alespoň půl hodiny. Poté prostředí naočkovat.

Lze takto pěstovat také houby shiitake, penízovku, nebo polničku.  

36:20

NOVÁ soutěž fiskars.cz

37:48

Blíží se vyhodnocení lednového kola soutěže Kdo z vás to má.

42:09

5378.jpg

5379.jpg

5380.jpg

Krbové vložky jsou stále oblíbenějším zdrojem tepla. V této epizodě se dozvíme, jak vypadaly krbové vložky na začátku 20. století ve Francii a jak je udržujeme.

45:29

5381.jpg

Recept paní Hany Skafové na arabské jídlo jadra, jídlo chudých .

Ingredience :

Čočka 2 díly a 1 díl burgulu ( uvařená pšenice, posléze usušená a namletá ), cibulka se nakrájí nadlouho a do červena se vysmaží.

Čočla se povaří 10 minut, potom se přidá budrgul a dovaří se  20 minut, pozor, abychom nerozvaříli čočku, použijeme proto raději drobnozrnnou. Servíruje a jí se s jugurtem.

47:54

Pozvánka na výstavy

48:10

Závěr pořadu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz