VŠE O TYKVÍCH

1389.jpg

Turci, dýně, tykve, kabačky, to vše jsou názvy pro mohutné tykvovité rostliny, které se pěstují snad na celém světě. V posledních letech se stávají velmi oblíbené i u nás, kdy sortiment se rok od roku stále rozšiřuje.


Tykve však nejsou určené jenom k jídlu, stále větší oblibu si získávají odrůdy nesoucí okrasné plody, vyznačující se různými tvary, barvou i velikostí. Jejich využití pro dekorační účely nezná mezí , můžeme je najít nejen volně jako trvanlivou dekoraci na mísách, ale i zdobené sušenými květy, dokonce i jako součást slavnostních výzdob.

Tykev pochází z Ameriky a patří mezi nejstarší kulturní rostliny na světě. V Evropě zdomácněla krátce po objevení Ameriky a odtud se dostala i do Asie. Tykve v současné době vytvářejí snad největší počet odrůd mezi ostatními kulturními rostlinami. Další prvenství patří tvorbě plodů s největší hmotností, kdy váha může dosáhnout až 500 kg.

Celou skupinu tykví pak můžeme rozdělit na čtyři druhy:

1. Tykev obecná (Cucurbita pepo) – označuje se většinou jako zeleninová, protože její plody-tykvičky se sklízejí postupně v nedozrálém stavu jako okurky. Rostliny jsou většinou keříčkovité, a relativně nejvíce odolávají chladu.Hlavními odrůdovými skupinami jsou patisony s diskovými plody, cukety se zelenými i žlutými plody a kabačky s válcovitými plody béžové barvy. Rostliny potřebují dostatek vláhy , humózní půdu, dostatek slunce a vzájemnou vzdálenost alespoň 70 cm. Za největší lahůdku se považují mladé plody se zbytky okvětí, nejčastěji se však sklízejí plody velikosti asi 20 cm. V kuchyni mají všestranné využití jak samostatně, tak ve směsi s jinými zeleninami. V současné době jsou velmi oblíbené i nové odrůdy kulatých cuket, které jsou považovány za delikatesu. Botanicky patří do skupiny tykve obecné i tykev špagetová ,tykev olejná a oblíbené okrasné tykve.

Tykev špagetová –tvoří plody 20-30cm dlouhé, vejčitě oválné hmotnosti okolo 2 kg. Rostlina je plazivá, bujně rostoucí. Pokožka plodu je tvrdá, atraktivní žluté barvy, hladká. Dužnina je jemná, nitkovitá, po uvaření se rozpadá na vlákna podobná špagetám. Pro nízký obsah kalorií je pokrm využíván jako dietní těstovina velmi jemné chuti.Tykev špagetová je uznávanou plodinou především ve vegetariánské kuchyni.

Tykev olejná- je zastoupena v sortimentu odrůdou Crystal. Zajímavostí je především tvorba semen bez osemení, proto je mnohdy nazývána jako „bezslupkatá tykev“. Rostlina je plazivá, vyznačuje se výborným zdravotním stavem. Semeno má vysokou nutriční hodnotu a vysoký obsah zinku.

Tykev okrasná – současnou řadu , kterou tvoří „Trnová koruna“ s plody ve směsi barev a trnovitými výběžky po obvodu plodu, „Jack be Little“ s drobnými plochými žebrovanými plody sytě oranžové barvy a „Kačenek“ někdy také označované jako labutěnky , kdy plody jsou zakončené zahnutou vrchní částí, připomínající krk, se pro příští rok sortiment rozšíří o nové druhy. Těmi jsou:

„Andělská křídla“ – zajímavý tvar plodů, kdy po obvodu se vytvářejí ploché vyčnívající útvary, připomínající křídla

„Z Bradavic“- nově zařazená skupina okrasných tykviček , kdy různobarevné plody jsou posety kulovitými výrůstky.Povrch je tak hrbolatý, atraktivní.

„Little Turban“- malé turbánky, které jsou velmi vhodným doplňkem ostatních druhů. Turbánky jsou dvoubarevné

Pear Bicolor – nádherné dvoubarevné hruštičky patří mezi nejmenší v sortimentu. Rostliny jsou velmi úrodné, dají se pěstovat i v chladných klimatických podmínkách. Pro sklizeň plného košíku postačí několik rostlin.

2. Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima) – zvaná také jako dýně pochází z Mexika , kde byla pěstována až 7 tisíc let před naším letopočtem. Jedná se o nejzozšářenější druh ze všech pěstovaných tykví. Donedávna i u nás byla jediným pěstovaným druhem. . Její plody se využívají pouze v plně dozrálém stavu. Vytváří plazivé rostliny se šlahouny až několik metrů dlouhými. Kvete odděleně samičími a samčímu květy na téže rostlině. Na rozdíl od zeleninových tykví mají jemnější, sladší a barevnější dužninu a také méně tvrdou slupku. V plně vyzrálém stavu jsou proto výborné na kompotování, kandování výrobu dření a marmelád.Výborným rozlišovacím znakem obou druhů je nasazení stopky. Plody tykve velkoplodé mají výrazně zduřelou až korkovitou stopku plodu široce posazenou na plodu, u tykve obecné je stopka výrazně tvrdá, tvořená pěti žebry, jakoby seschlá.. Rozlišení je důležité nejen pro zpracování plodů, ale také při získávání semen. Oba druhy se sice vzájemně nekříží, , ale ochotně se kříží odrůdy v rámci téhož druhu.

Do skupiny C.maxima patří:

Goliáš- je původní tuzemská odrůda v našem sortimentu. Je to plazivá velmi bujně rostoucí ,nejznámější odrůdy vhodná pro výrobu kompotů , džemů ,ale je možné oranžové velké plody využít i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Plody dosahují hmotnosti až 30 kg.

Veltruská obrovská- česká pozdní plazivá odrůda . Tvoří velké , zploštělé, světle růžové plody s drsným povrchem. Využívají se stejně jako odrůda Goliáš.

Marina di Chioggia – vytváří netypický ploše kulovitý plod šedozelené barvy , povrch plodu je výrazně žebrovaný a hrbolatý. Pevná žlutooranžová dužnina je příjemně nasládlé chuti připomínající mrkev. Je vhodná pro konzervování i na přímý konzum, výborná na kandování. Zralé, plně vybarvené a zajímavě tvarované plody mají výrazný estetický účinek jako zimní dekorace.

Tutbante Turco – netypický , ploše kulovitý plod turbanovitého tvaru.Povrch plodu je výrazně žebrovaný, před dosažením zralosti oranžový s bílými fleky , turban uprostřed plodu je zelený.. pevná žlutooranžová dužnina je vhodná ke konzervaci i na přímý konzum. Netradiční tvar plodu má výborné využití pro zimní dekoraci.

Hokkaidó - je velmi vyhledávanou odrůdou tykve především pro své výjímečné vlastnosti, snadnost pěstování a využití. Předností odrůdy je vysoký podíl dužniny k semeníku a dále vysoký obsah karotenu. Právě to ji vyneslo na jedno z předních míst pro využití ve vegetariánské kuchyni a přípravě racionální výživy. Může však být velmi zajímavým zpestřením každého jídelníčku. Podle orientální medicíny má blahodárné účinky ne slinivku břišní, slezinu a žaludek. Kromě výše zmíněného karotenu obsahuje zinek – nezbytný minerál pro lidský organismus a dále dobře stravitelný polysacharid blahodárně působící na vnitřní orgány. Je tedy výborná i pro diabetiky.Rostlina je plazivá, plody pak ploše kulovité, o průměru 20 – 25 cm.

Pro pěstování budeme vybírat středně těžké humózní půdy s dostatečnou zásobou živin. Podle možnosti zařazujeme do první tratě. Vyžaduje slunečné polohy chráněné před silnými větry. Pěstujeme buď z předem vypěstovaných sazenic nebo v teplých oblastech z přímého výsevu v polovině května. Sklizeň zralých plodů probíhá během září až října.

Hokkaidó můžeme péct, smažit i vařit, konzumovat v syrovém stavu v míchaném zeleninovém salátu , nebo připravit z ní polévku.

Gigante- ideální tykev využívaná pro podzimní svátek Halloween. Kulatý, hladký jemně žebrovaný plod váží 8 – 12 kg. Pokožka je lesklá , jasně oranžová. Dužnina je kompaktní , oranžová vhodná pro konzervování.

3. tykev muškátová ( Cucurbita moschata ) – má jemnou masitou dužninu. V tuzemském sortimentu je zastoupena odrůdou Butternut – Je to velmi zajímavá, velmi raná odrůda která se vyznačuje i nápadným hruškovitým tvarem světle zelené, později béžové barvy. Velikost plodu je 15x30-50 cm. V časné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá s máslově ořechovou chutí s malým množstvím semen, v plné zralosti je jasně oranžová. Má všestranné použití. Především je vhodná ke konzervování, syrové mladé plody jsou vhodné pro přímý konzum i k přípravě různých salátů.

Jako ostatní tykve je i Butternut oceňována v přípravě racionální výživy a vegetariánské kuchyni.

Pro pěstování budeme vybírat středně těžké humózní půdy s dostatečnou zásobou živin. Podle možnosti zařazujeme do první tratě. Vyžaduje slunečné polohy chráněné před silnými větry.

Pěstujeme buď z předem vypěstovaných sazenic nebo v teplých oblastech z přímého výsevu v polovině května. Sklizeň zralých plodů probíhá od srpna až do října.

Odrůda je velmi úrodná a pro dostatečné zásobení postačí pouze několik rostlin.

4.tykev fíkolistá (Cucurbita ficifolia) – je velmi pozdní druh u nás využívaný pouze jako podnož pro roubování okurek a melounů. Má výbornou afinitu s většinou pěstovaných odrůd. Bohatý kořenový systém odolný vůči půdním patogenům zajišťuje bujný růst naroubované rostliny , její vysokou plodnost a dobrý zdravotní stav.Plody plazivé tykve fíkolisté jsou zelenobíle mramorované, které je možné v čerstvém stavu konzumovat jako okurky. Semena této tykve u nás nedozrávají.

Foto autorka textu.

1390.jpg Květ tykve

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze
  • Neregistrovaný uživatel
    01.07.2014 | 08:42

    zahradnice

    Dobrý den , chtěla bych vědět za se tykev velkoplodá plazivá zaštipává . Děkuji Odpověďět

  • Neregistrovaný uživatel
    18.01.2014 | 19:49

    Persica

    Da se konzumovat duzina dyne olejne? Letos se nam skoro zadne dyne neurodily, az na ty olejne. Maji krasna semena, duzina je zluta a pevna a je mi ji lito vyhodit do kompostu. Je jedla? Nikde to nepisou, jenom, ze duzinu muzeme dat dobytku....
    Diky. Odpověďět

  • Neregistrovaný uživatel
    08.09.2012 | 15:01

    Vladimír šmídl

    Časy se mění. 1.Tykev olejná chytá bílou plíseň (všechny rostliny), ale stačí vytvořit plody . . Plíseň se šíří z Rakouska přes Moravu 2. Tykev fíkolistá dokáže vytvořit klíčivá semena, ale jen při vysoké hladině fosforu (jinak vykvete pozdě).Postříkejte ji co nejdříve 0,5% fosfátem na list). Jinak může posloužit zakrytím jakéhokoli plevelu na zahradě. Nemá nepřátele, plody vydrží jedlé i dva roky (na mírném světle). Odpověďět

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz