HOUBAŘŮV ŠTĚDROVEČERNÍ STŮL PODRUHÉ

Zdeněk Pelda 23.12.2013 | 11:51 Kuchařské recepty

...aneb co jsme ještě nenabídli...

Rok se s rokem sešel a jedinečný večer je tady znovu, štědrý a houbový...

Naše štědrovečerní tabule se tradičně sestává z nejrůznějších jídel, pokrmů a specialit, které často trochu měníme a upravujeme. Vždyť žádný kuchař nevstoupí do stejného jídla dvakrát, o houbařské kulinářské fantazii to platí i třikrát...Ostatně, můžete porovnat s loňským rokem v archivu.

Základním kamenem tradičního vánočního rituálu jsou aktuální čerstvé houby, druhy, které lze přinest i dnes.. Jistotou bývá vánoční houba penízovka sametonohá, ucho Jidášovo alias boltcovitka bezová, pařezník pozdní, šťavnatka pomrazka a modřínová. Hlíva ústřičná měla ideální podmínky pro růst na přelomu října a listopadu a její bohatá žeň už skončila. Ne že bych ji teď vůbec neviděl, ale bylo mi líto sklidit drobné, opět začínající trsíčky. Na talíři ji nahradila méně kvalitní hlíva fialová, která je kvůli tuhosti nejedlá. Z nejedlých hub můžeme v přírodě vidět třeba choroše zimního, poloplástvového, čihovitku masovou, rosolovku listovitou i mozkovitou, dřevokaz rosolovitý, různé druhy pevníků a outkovek.

Letošní rok byl tak nějak rozpačitý a nevydařený nejen houbařsky, ale i v přírodě a na zahrádce. Uchránění a přežití pár rajčátek tudíž považuji za úspěch, mochyně nedozrály, ořechů dvě hrsti, listí z třešní padalo v červenci.

Letos, abychom se neopakovali, jsme vám s chotí, mou věrnou souputnicí tímto světem, lesem nevyjímaje, připravili pohled na stůl, jaký jsme s předstihem vyrobili. Stejný ovšem bude i zítra...Také barborky zdárně vykvetly a to je do příštího roku jistě dobré znamení.

Bývá dobrým zvykem nahodit nějaký chutný a dobrý recept, tož dáme kapra na houbách...

600g kapra, dvě velké cibule, tři papriky, tři větší rajčata 250g čerstvých nebo 30g sušených předem namočených hub, deci červeného vína, lžice rajského protlaku, šalvěj a sůl a pepř.

Čtyři porce kapra potřeme šalvějí, zprudka osmahneme na troše oleje. Kousky vyjmeme, přidáme oleje na pánev, přidáme cibuli, proužky papriky a plátky hub, osolíme, opepříme, přidáme spařená oloupaná rajčata. Podusíme směs, přidáme protlak, víno a zpátky vložíme kapří kousky a podusíme do propečení. Podáváme s bramborem nebo jako my teď s hranolky. Dobrou chuť.


Ve fotogalerii postupně defilují štědrovečerní stůl, čerstvé houby, polévka s penizovkou sametonohou, zmíněný kapr na houbách, tradiční kuba se stročkem kadeřavým, zelný salát s uchem Jidášovým, houbový závin a barborka z kdoulovce.

Do nového roku vstupte rázně a odhodlaně, málokdy bývá tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Optimismus čerpejte v přírodě jako já, je to prima...Tak zas někdy napřesrok...

5227.jpg 5228.jpg
5229.jpg 5230.jpg
5231.jpg 5232.jpg
5233.jpg 5234.jpg
Článek byl napsán pro autorův blog na Aktuálně.cz a zveřejněn se souhlasem autora. Foto autor textu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz