ČERNÝ KOŘEN ( SCORZONEA HISPANICA )

2644.jpg


     Černý kořen, také, chcete-li hadí mord španělský, je velmi výživná a hodnotná zelenina. U nás se však pěstuje poměrně málo, přestože má vynikající dietetické vlastnosti. Pěstování je nejvíce rozšířeno od Belgie přes Holandsko, Německo a v Polsku.

Vytrvalá rostlina v 1.roce vytváří přímý, válcovitý, 30-40cm dlouhý kořen s černou pokožkou a bílou dužninou. Kvete ve 2. roce sytě žlutými úbory čokoládové vůně na lodyhách vysokých až 120cm.

Z kořenů po poranění vytéká bílá šťáva, která obsahuje inulin a proto je černý kořen vhodnou zeleninou pro nemocné cukrovkou. Dále je doporučován také revmatikům a pro vysoký obsah draslíku je vhodný pro posílení srdeční činnosti. Je velmi lehce stravitelný a v syrovém stavu chutná jako jádra vlašských ořechů.Je proto součástí diet při chorobách žaludku a střev. V zimním a jarním období se upravuje jako chřest, mírně povařený, někdy se také suší a pak praží jako náhražka kávy. Výborný je také konzervovaný ve slaném nálevu.

Na klimatické podmínky je nenáročný, daří se mu prakticky ve všech oblastech. Vyžaduje však hluboko propracovanou půdu. Nesnáší pouze půdy kyselé a přímé hnojení chlévským hnojem a přihnojování dusíkatými hnojivy. V takovém případě bývají kořeny hořké a dužnina houbovitá.Spodní hladina vody nemá přesahovat 80cm, avšak stálá půdní vlhkost je předpokladem vysokých výnosů. Vzhledem k dlouhé vegetační době se vyplatí časný jarní výsev do řádků 30-40cm od sebe při hloubce výsevu 2-3cm. Doporučuje se vysévat čerstvé osivo. Rostlinky se po vzejití jednotí na vzdálenost 8-10cm Se sklizní pak počítáme během října..Je možný i výsev začátkem srpna, jako ozimou kulturu, pro sklizeň během jara příštího roku. Rostliny jsou mrazuvzdorné(jako např.pastinák).

Kořeny jsou křehké, velmi dlouhé a proto při sklizni musíme postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k jejich poškození. Vyplatí se proto podél řádku s rostlinami vyhloubit hlubší brázdu a kořeny z druhé strany do těchto brázd rycími vidlemi vyvracet. Pro zimní uskladnění je vhodné kořeny skládat do vlhkého písku, případně v pařeništi. Ty totiž poměrně rychle vysýchají.Při vysoké vzdušné vlhkosti je skladování možné až do pozdního jara.

V tuzemském sortimentu máme jednu odrůdu - Libochovický.Vyznačuje se válcovitým stejnoměrným kořenem s krémově bílou dužninou příjemné chuti. Vyžaduje časný výsev , spolehlivě přezimuje ve volné půdě.

Foto autorka textu.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz