VENKOVNÍ LETNÍ DEKORACE

Daniela Dušková 30.07.2012 | 09:49 Řemesla

1301.jpg

Jaro pozvolna přešlo v léto a zahrada horkých dnech bude zvlášť lákat k odpočinku a příjemnému posezení. Pokud čas dovolí, bude nám jistě příjemnější pobyt na přistíněné terase než v obýváku. Abychom si svoje chvilky klidu vychutnali co nejlépe, bude potřeba trošku přizpůsobit i prostředí, které nás obklopuje. Rozviklaný stůl s plastovým ubrusem nebude to pravé. Takový itinerář zrovna dvakrát nenadchne ani vaše hosty.


Také návštěva dá v letních dnech a večerech přednost posezení na čerstvém vzduchu a nesmíme zapomínat na kulturu prostředí do kterého hosté přijdou. To, na co jsme si mi již po léta uvykli, může novou osobu doslova takříkajíc „praštit do oka“. Když už máte hezkou terasu, balkon lodžii, nebo jiné venkovní posezení, zkuste doladit celkový dojem i pěknou výzdobu, kterou může být květinové aranžmá z řezaných či rostoucích květin, s využitím rozličných materiálů, kterými mohou být přírodniny, i různé nádoby, jako jsou talíře, sklenice, hrnky, mističky. Fantazii popusťte otěže a nechte se řídit svým citem. Výsledek působí dobře pokud celé dílo budete ladit v jednotném duchu. Spojujícím prvkem může být určitá barevnost, tvar, převládající materiál.

Pokud namítnete, že je s tím moc práce a že se vám více vyplatí umělá květina ze supermarketu, pak věřte, že je to velká chyba. Umělá květina je sice trvanlivá, ale je to vlastně dekorace? Většina z nich by na stole dělala spíš ostudu, než parádu, a ty opravdu zdařilé vás zase přinutí sáhnout hlouběji do peněženky. Navíc, vše co, je vystaveno příliš dlouho, se rychle okouká a zevšední. Umělé materiály také podléhají vlivu slunce, větru a vody. Jejich vzhled vás po pár týdnech nemile překvapí. Kouzlo živých dekorací je v tom, že se mění, stále se tedy koukáme na nová díla, což nejen nám ale i ostatním přinese radost a potěšení. Chvilka kreativního tvoření nás donutí relaxovat a zastavit se nad chvilku od manuální práce. Za krátký čas vás to začne tak bavit, že, dřív než jednu dekoraci dokončíte, budete už přemýšlet nad novou.

Také si uvědomíte, že stůl u kterého se všichni schází, je sice hlavním centrem pozornosti, ale že míst, které se dají zkrášlit je mnohem víc.

Stěny, zdi, zem, apod.

Aranžování, není jen výsadou odborníků a obavy o vlastní šikovnost nejsou na místě. Navíc dekorace o kterých si dnes povídáme jsou tak snadné, že je dokážete vytvořit jen na základě fotografie, bez toho, abyste koukali do manuálu. Určitě také nemusíte vše striktně dodržovat, pokud nemáte gerberu, použijte místo ní velkokvětou kopretinu, růži, denivku. Zúročit můžete všechno co na zahradě kvete nebo má pěkné listy. Výborné jsou nejen letničky a trvalky, ale také dřeviny. Překvapí vás i to, že větévky kvetoucích keřů vydrží venku ve váze déle než v bytě. Trvanlivost prodlužuje přistínění ranní rosa, a noční ochlazení.

Kromě materiálu z vlastní zahrady jistě dobře využijete i to, co nabízí okolní příroda. Květenství bodláků, slunečnice, makovičky, svazky obilí… To je jen minimum z toho, co lze využít.

Do dekorace se nebojte zahrnout i ovoce, které se samozřejmě může postupně ujídat. Jablka, hrušky, pomeranče, hrozny a třešně svými pozitivními barvami rozzáří každý stůl. A navíc to, že je budete mít na očích, vás častěji přiměje zakousnout tuto zdravou pochoutku.

Foto autorka textu       www.praha-fotografka.cz

FOTOGALERIE

1302.jpg Zahradní stůl v šedomodré

1301.jpg

1310.jpg

1305.jpg

1306.jpg Jednoduchá oranžová se slunečnicí

1307.jpg K posezení s kávou

1304.jpg Hrnečky jako květináče pro netřesk

1303.jpg Do tyrkysova

1312.jpg Skleněné talíře, dráty, větvičky a květy růží

1311.jpg Oranžové nádobí a pomeranče

1316.jpg

1313.jpg Věnec z tenkých větviček spojených drátem, uprostřed je miska s aranžovací hmotou s vypíchanými květy

1315.jpg

1314.jpg

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz