EXOTICKÉ BROMELIE V BYTĚ

1554.jpg Bromeliovité rostliny tvoří velmi specifickou rostlinu. Bromelie není jen jedna, ale spadá sem asi padesát druhů rostlin různých jmen. Co je spojuje dohromady je podobný vzhled, fyziologie a stejné nároky na pěstování. Bromelie vypadají velmi atraktivně a v době jejich květu jsou v interiéru nepřehlédnutelné. Jejich exotický vzhled jim dodává na exkluzivitě a na zajímavosti. Co bychom si o nich mohli povědět ?


NĚCO MÁLO O BROMELIÍCH

Bromelie pochází z oblastí americké džungle, kde spolu s orchidejemi rostou na stromech nebo v půdě. Můžeme si tedy vybrat terestrickou i epifytickou bromelii. Některé z epifytů jsou skutečně velmi nenáročné, dokonce se nemusí zalévat vůbec a stačí jim pravidelné mlžení. Růst je uspořádán do charakteristické růžice, listy jsou většinou tuhé, zelené nebo šedě ojíněné. Kořenový systém je silně redukovaný a někdy chybí úplně. Květy vyrůstají z úžlabí listů v klasu nebo stvolu a to co rostlinu zdobí jsou podpůrné listeny - podobně jako u vánoční hvězdy, jsou samotné květy drobné, většinou bílé a nenápadné. Někdy to může trvat i několik let, než bromelie vykvetou, ale samotné květenství pak zdobí rostlinu i několik měsíců. Po odkvětu, růžice, která nesla květ, začne pozvolna odumírat - nebojte se chyba není v opomenutí péče, je to normální. Po odumření centrální růžice nesoucí květ, však rostliny začnou vytvářet malé postranní růžičky, takže původně místo jedné jich máte v květináči několik. Poté, co se malé odnože rozrostou, se doporučuje bromelii z květináče vyndat a nové růžice rozsázet do malých květináčků. Skutečně vždy dbejte na to, aby dceřinné odnože byly pěkně narostlé a vyvinuté. Část z nich můžete použít jako pěkný dárek pro přátele a z těch, které si necháte, se můžete po nějaké době, až pěkně narostou a zesílí, dočkat vlastních nádherných květů. Ač se to nezdá, pěstování bromelií není zase tak složité a rozhodně není jen výsadou zkušených pěstitelů.

PĚSTOVÁNÍ

Základem pěstování bromelií je dodržení vhodné teploty, která by nikdy neměla klesnout pod 12°C. Kvetení naopak podpoříme vyšší teplotou - nad 24°C. Ale jakmile rostlina začne nakvétat a také pro zakoupené, již kvetoucí bromelie se doporučuje běžná pokojová teplota okolo 20°C /ne nižší/. V zahradnické praxi se pro spolehlivé nakvétání aplikuje přípravek Ethrel a to přímo do vody v listových růžicích. Jak již sám název napovídá, hlavní indukční látkou je postupně se uvolňující etylén. Doma můžete použít jednoduchou fintu. Dejte bromelii na několik dní do velkého plastového pytle spolu s několika jablky. Ta při dozrávání etylén sama uvolňují a o nastartování kvetení se postarají za vás. Samozřejmě, že k indukci etylem použijete jen pěkné, narostlé kusy a ne mladé oddělky.

Další podmínkou je světlo, podobně jako většina pokojových rostlin i bromelie vyžadují světlé místo, ale bez přímého letního slunce a úpalu.

Velmi důležitá je zálivka. Rostlina nesmí být nikdy nasátá vodou a nebo stát ve vodou zaplněné podmisce. Bromelie má pro zálivku svá specifika - zálivku provádíme do středu trychtýřovité růžice, kde se neustále udržuje stejná hladina vody. Voda musí být měkká a odstátá. Jednou za čas, zhruba po dvou měsících vodu z růžice vylijeme a vyměníme za novou. Samozřejmě, jsou i bromelie, které růžice netvoří, v tomto případě zaléváme substrát, ale jen velmi mírně. Nová zálivka se provádí, teprve když substrát začne vysychat.

Bromelie milují mlžení, které je pro ně zejména v létě přímo blahodárné. Nejvhodnějším způsobem doplnění živin, je aplikace vodou rozpustného hnojiva, které aplikujeme zálivkou, ale i postřikem. Dbejte doporučení výrobce, bromelii není dobré přehnojit. Na trhu jsou k dispozici i hnojiva určená přímo pro bromeliovité rostliny.

DRUHY BROMELIÍ

Nyní si představíme ty druhy, které nejen že není problém zakoupit v zahradnickém centru, ale zároveň jsou i velmi vhodné pro domácí pěstování. V nabídce je k sehnání mnoho bromelií, ale nejčastěji se jedná o druhy Tillandsia, Guzmania a Vrisea a mnoho jejich hybridů a kultivarů.

Ananas - ano bromelie mohou být nejen krásné, ale i chutné. Oblíbené tropické ovoce - ananas je bromeliovitá rostlina. V kultuře se nejčastěji pěstuje A. bracteatus striatus, který má dekorativní, zelenobíle pruhované listy. Jeho květ je velký, tmavě růžovo lososový. Jako ostatní pokojové ananasy i tento může vytvořit někdy i aromatický, ale bohužel nepoživatelný plod.

Aechmea fasciata - je jednou z nejkrásnějších a nejoblíbenějších bromelií. Listy jsou velmi tuhé, šedě zbarvené. Květ je velký a krásně růžově zbarvený. Na rostlině vydrží být pěkný velmi dlouho. Pozor, vykvétat mohou, jen staré a silné rostliny.

Guzmania - sou velmi časté a velmi variabilní. Asi nejběžnějším druhem z nich je G. lingulata minor. Květenství jsou nejčastěji červená nebo oranžová.

Tillandsia cyanea - má velmi úzké listy a pyšní se také nezvyklou barvou samotných květů, které se objevují úžlabí palice růžových listenů. Kvítky jsou poměrně velké a jejich barva je sytě fialková.

Tillandsia ionantha – s tímto druhem se zcela jistě již každý z nás setkal /nebo ho dostal jako dárek/. Tato zajímavá tillandsie se totiž velmi často prodává nalepená silikonem na kámen nebo na jinou podložku (bohužel celý výtvor je někdy poněkud kýčovitý). A věřte tomu nebo ne, nehledě na to, že celý výtvor vypadá poněkud uměle, rostlina skutečně žije a roste. K vegetaci ji postačí pravidelné rosení s občasným přídavkem tekutého hnojiva.

Tillandsia usneoides - tato tillandsie je svým charakterem a pěstebními podmínkami podobné předchozí. Připomíná dlouhé šedé vousy, které se postupně prodlužují. Nejlépe se jí daří na kůře, volně zavěšené v prostoru.

Vriesea /V. splendens, V. carinata/ - dekorativní je nejen výrazným mečovitým květenstvím oranžové nebo červené barvy ale také listy, které jsou u některých druhů dekorativně příčně pruhované.

Foto : autorka textu          WWW.PRAHA-FOTOGRAFKA.CZ


1555.jpg Aechmea fasciata

1556.jpg Aechmea fasciata

1557.jpg Guzmania Tutti Frutti

1558.jpg Guzmania

1560.jpg Pestrá skupina epifytických orchidejí

1561.jpg Tillandsia cyanea - detail fialkového kvítku na pozadí růžových listenů

1562.jpg Tillandsia cyanea

1563.jpg Tillandsia cyanea detail

1564.jpg Vriesea Charlotte

1565.jpg Vriesea poelmanii

1554.jpg Guzmania lingulata

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz