RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ 37. DÍL 16.9.2012 – online, zahrada, dům, byt, chalupa


00:20

37. díl pořadu Receptář prima nápadů uvádí pan dr. Podlaha ze šlechtitelské stanice ze Svijanského Újezdu. Stanice patřící firmě

MORAVOSEED spol. s r.o.

Mušlov 1701/4

692 01 Mikulov

Česká republika

Se zabývá šlechtěním kořenové a listové zeleniny.

Více na :  moravoseed.cz/index.php

01:55

Na konci sezóny je vhodné plevele po sklizené zelenině preventivně hubit, pokud počítáme s vysazením zeleniny na stejných záhonech v následujících letech, je vhodné použití totálního herbicidu. Tento herbicid působí pouze pro nadzemní zeleň. Je ale třeba dávat pozor na okolní plodiny a dodržování bezpečnosti při práci s přípravekm.

Totální herbicid používáme při teplotách nad 12ti stupňů Celsia, takže do poloviny října.

Herbicid lze zakoupit ZDE :

web shop.agrobio/herbicidy/dominator-250-ml.html

05:35

Rychlé rady

  • proti výskytu mravenců se chráníme pomocí nástrah

http://shop.agrobio.cz/biocidy/bg-nastraha-proti-mravencum.html

  • černou skvrnitost růží lze odstranit pomocí fungicidních přípravků

http://shop.agrobio.cz/fungicidy/discus-3x2-g.html

06:38

O pěstování paprik vyvěšováním na motouz ve Svijanském Újezdě hovoří pan Radek Aust, jde o podobný způsob jako při pěstování rajčat. Papriky se stejně jako rajčata musí během růstu vyštipovat. Odrůdy vhodné pro toto pěstování s růstem do výšky jsou Sharon, nebo Contessa. Výnosy jsou vyšší než u keříčkových rostlin až o 30 %. Takto lez pěstovat papriky i na balkóně. Důležité je vyživovat vápníkem, aby nedocházelo k poškození plodů chorobami.

10:22

U pana Kastnera v zahradnictví v Třebízi mluvíme o kamenných lucernách do japonských zahrad. Existují různé typy luceren. Japonské lucerny mají svá přesná pojmenování (jako např. Rankei, Oribe, Maru Yukimi, Tsukubai atd.). Každá lucerna má svůj význam v zahradě, některé jsou umisťovány nad vodu, jiné jako solitéry, nebo menší lucerny do skalek, popřípadě nádržky na vodu sloužící k očistě. Svítí se v nich pouze pomocí svíček. Lucerny jsou tesány z kamene, většinou pískovce.

Také pítka pro ptáky jsou nezbytnou součástí japonských zahrad. Umísťují se u vstupu do zahrady, nebo domu. Slouží také k opláchnutí rukou návštěvníků.

Více na : http://www.bambuscentrum.cz/bambuscentrum/10-JAPONSKE-LUCERNY

13:50

Vyhlášení vítězů soutěže www.spontex.com

Vyhlášení vítězů soutzěže www.keter-shop.cz

15:22

Další díl pořadu o systému suchého zdění plotových stěn. Výška stěn do 2 metrů je bez problémů. Je nutné štěrkové lože. K zakončení zdí se používají zákrytové desky, které se k vystavěné stěně připevňují lepidly.

18:47

Nad dopisy diváků s panem dr. Podlahou a Janem Kopřivou, tentokrát o odrůdách a problémech rajčat, kukuřice, brambor i kedlubno okurky z Libochovic.

23:19

Paní Ciglbauerová předvádí způsob zavařování ovoce bez použití cukru a konzervantů. Vypeckované a vyjádřené ovoce rozdělíme na díly a poté zahříváme v hrnci do bodu varu, pak po 15ti minutách vaření plníme do sklenic. Sklenice i víčka, musí být před naplněním ohřátá horkou vodou, aby sklo sklenic nepopraskalo. Zavíčkované sklenice se nechají volně vychladnout a následně je kontrolujeme, zda se víčka „chytla“. Do ovoce nepřidává paní Ciglbauerová žádné konzervanty, zato vkládá do sklenic lněné semínko. Tato metoda konzervace zajistí bezpečné několikaleté konzervování ovoce.

27:50

NOVÁ soutěž www.novabrik.cz

29:28

Kanadský okap, je na rozdíl od klasického okapu vyráběn na místě stavby pomocí speciálního stroje. Okapy tak nemají spoje, které jsou zdrojem koroze a jsou vyráběny do tvaru písmene U. Existují i klasické půlkulaté tvary, ale opět opatřeny schůdkem, bříškem a vnitřní naválkou zamezující přetečení vody přes okap. Okapy mají vnitřní vzpěru sloužící k zpevnění a uchycení okapů. Okapy jsou vyráběny z oceli, hliníku, titan zinku a pozinkovaného plechu. Svody jsou u tohoto systému hranaté a díky prolisu se neničí ledem. Kanadské okapy i svody jsou zejména vhodné do oblastí s větším výskytem sněhu a dešťových srážek. Cena je srovnatelná s klasickým českým okapem, nebo svodem.

www.kanadskyokap.cz

33:39

Petr Horal radí jak skladovat kořenovou zeleninu, aby dlouho vydržela. Základem dobrého skladování je výběr zdravých a nepoškozených jedinců a poté skladování uložením šikmo do písku, substrátu, pilin či hoblin, čehokoliv co drží vlhkost. Srdíčko kořenové zeleniny necháme vyčnívat ze zásypu, jedná se o dvouletou zeleninu, která i během zimního skladování „žije“. Týká se mrkve, petržele i celeru, u kterého navíc odstraníme přebytečné listy i kořeny a zasypeme opět substrátem, srdíčka opět zůstávají nad zásypem. Ideální teplota pro skladování kořenové zeleniny má být mezi 2-5ti stupni Celsia, substrát je třeba udržovat přiměřeně vlhký a také je třeba pravidelně zeleninu kontrolovat.

37:11

Starší umakartová jádra v panelákových bytech lze povrchově regenerovat nejdříve jemným zbroušením, poté akrylátovou penetrací a nakonec nanesením speciální akrylátové fasádní barvy. Navíc lze nátěr doplnit plastickým emailem.Černé rohy s gumovou izolací přetřeme izolační barvou a poté použijeme stejnou barvu jako na vrchní nátěr umakartu. Malbu doplníme plastickými ozdobnými prvky. Rekonstrukce trvá asi dva dny jednomu kutilovi a je třeba počítat s nákladem několika set korun za nákup nátěrových materiálů.

www.bal.cz

41:05

Jak zamezit pohlcovačem barev a špíny nechtěnému obarvení prádla v pračce předvádí paní Ettlová. Pohlcovač skvrn a barev se vloží do prací dávky 1 ks do bílého prádla 2 a více do barevného prádla. Pohlcovač je atestován i pro dětské prádlo.

www.spontex.com

43:50

Dr. Podlaha opět připomíná, že příspěvky do soutěže „Kdo z vás to má“ lze zasílat už jen do 25.9.2012. Soutěžíme o výrobník sodovky v ceně asi 3 000,-- Kč.

46:42

V zámeckém zahradnictví ve Ctěnicích hovoříme s panem Fousem o vysokých trvalkách. Dozvíme se jaká jsou vhodná stanoviště a vhodné druhy. Většinou jde o zalévaný záhon s běžným kompostem a posléze jen občasnou zálivka, když trvalky povyrostou. Kvetou ve druhé polovině léta až téměř do zámrazu. Během jara můžeme záhon doplnit cibulovinami vysázenými v září předchozího roku.

50:47

Pan Kalivoda si sestrojil držák palivového dřeva pro řezání motorovou pilou tak, aby mohl dřevo řezat sám a nepotřeboval pomocníka. Klády se po vložení do držáku upevní ramenem se svěrkami.

53:12

NOVÁ soutěž www.kanadskyokap.cz

54:09

Ve šlechtitelské stanici ve Sviňanském Újezdě pan Radek Aust představuje sortiment salátů, pěstují zde listové, hlávkové saláty přes římský salát až po saláty ledové. V těchto dnech lze ještě vysévat rané odrůdy salátu s vegetační dobou do 50ti dní. Nejskladovatelnější saláty jsou ledové, máslové saláty se skladují v ledničce i týden.

Více na : http://www.moravoseed.cz/index.php

57:04

Rekapitulace rad

57:38

Pozvánka na akce a výstavy

58:50

Závěr pořadu.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz