STÁLEPLODÍCÍ MALINY JSOU HIT

1597.jpg Aby ne, vždyť sklízet sladké lahodné plody až do zámrazu by chtěl určitě každý vyznavač tohoto skvělého ovoce. V současné době jsou na trhu hned dvě novinky . Červená odrůda Autumnbliss je ještě doplněna odrůdou se žlutými plody – Goldenbliss. Nároky na pěstování jsou stejné jako u odrůd běžných a vycházejí z požadavků původních odrůd.

Maliny pocházejí z našich evropských lesů kde rostou na slunných místech v kypré, vlhké a humusem dobře zásobené půdě, což jasně ukazuje, za jakých podmínek budou prospívat i zahradní odrůdy.

Maliníku se daří ve všech ovocnářských oblastech na slunném stanovišti, chráněném před větrem. Na plné a přímé osvětlení horní části výhonů je zvláště náročný. Naopak zastínění bazální části výhonů je příznivé, protože tak nejvíce odpovídá původním stanovištím maliníku na lesních pasekách. Půdy vyžaduje středně těžké, propustné, vlhčí a humózní, mírně kyselé (pH 5,5-6,5). Nejvhodnější jsou půdy hlinité a hlinitopísčité, s dostatečně propustným podložím. Nevhodné jsou půdy těžké a zamokřené. V takových podmínkách trpí houbovými chorobami a virózami, výhony špatně vyzrávají a v zimě vymrzají. Nesnáší také lehké, písčité, vysychavé půdy. Pro vysokou potřebu vláhy lze maliník, stejně jako například rybíz, pěstovat v podhůří. V těchto podmínkách , vzhledem k pozdní době květu , nedochází k jejich poškození nízkými teplotami. Tyto oblasti také poskytují maliníku potřebný úhrn srážek a to 700-800mm. V aridních oblastech potřebuje v době intenzivního růstu a vývoje doplňkovou závlahu. Ta se osvědčila především před sklizní a v době sklizně. Pokud se maliník pěstuje na mírném, osluněném svahu, osvědčuje se závlaha podmokem. Stáleplodící odrůdy jsou velmi úrodné, bujně rostoucí s chuťově vynikajícími plody. Cenné jsou především pro nepřetržitou dobu sklizně a to od července až do prvních mrazů. Vysoké úrody dosahují na jednoletých výhonech, proto je potřeba již na podzim , po sklizni , pruty seříznout až u země. Tento zásah je možné provést i brzy na jaře. Na nových výhonech pak budeme sklízet.

K výsadbě používáme výhradně zdravé jednoleté sazenice s deklarovaným původem a zdravotním stavem, musí být zajištěna pravost odrůdy a kvalita biologického materiálu.

Kvalitní sazenice maliníku by měly mít v místě kořenového krčku průměr 7-20mm a dobře vyvinutou kořenovou soustavu. Nákup uznané sadby se určitě vyplatí. Předejdeme jím i zavlečení nežádoucích virových chorob. Právě virózy jsou nejzávažnějším onemocněním maliníku a ostružiníku. Chemické přípravky jsou zde zcela neúčinné, protože viry poškozují vnitřní strukturu buněk. Proto je zdravotní stav mateních rostlin a množitelských porostů sledován pracovníky Státního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a Státní rostlinolékařské správy. Sadba se množí pomocí speciálních postupů. Také kontrola bezvirózního stavu je prováděna citlivými laboratorními testy a nemocné rostliny jsou likvidovány.Ve velkovýsadbách založených z uznané sadby prokázaly nedávné výzkumy podstatně nižší výskyt virů než v zahrádkách.

Zdravé sazenice maliníku vysazujeme do dobře zpracované odplevelené půdy na podzim, ale také v předjarním a jarním období. Pro kotejnerované rostliny je nejvhodnější doba březen-duben, kromě mrazivých dnů, je lze vysazovat po celý rok. Rostliny bez kořenových balů je nejlepší vysazovat od srpna do října. Kořeny je vhodné před výsadbou navlhčit. Vysazujeme za rýčem nebo do jamek o rozměrech 0,3x0,3m. Kořeny zasypeme kvalitní kyprou zeminou a přišlápleme. Po vysazení seřízneme sazenici na 2až 3 očka a pokud sázíme na podzim, vyplatí se přihrnout k rostlinám půdu, jako ochranu před vymrznutím.

Pokud přijde období dlouhotrvajícího sucha v období výsadby, rostliny je nutné ještě před zahrnutím důkladně zalít. Doporučený spon výsadby je 2-3x0,8m. Na malých plochách je možné sázet rostliny i ve vzdálenosti 0,4-0,6m. Při pěstování stáleplodících odrůd musíme počítat s poměrně dlouhými silnými výhony doslova obalenými průběžně zrajícími plody. Při nedostatku místa se proto vyplatí jejich vyvázání k opoře.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz