RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ 39. DÍL 30.9.2012, 12:15 – online, zahrada, dům, byt, chalupa

1631.jpg


39. díl Receptáře prima nápadů je věnován návštěvě na České zemědělské univerzitě v Praze.

39. díl Receptáře prima nápadů si můžete přehrát ZDE :

http://play.iprima.cz/all/283864/2501 

00:20

Dr. Podlaha vítá diváky 39. dílu Receptáře prima nápadů před budovou České zemědělské univerzity v Praze. Zejména s její lesnickou a dřevařskou fakultou Receptář úzce spolupracuje. Ve 39. díle ale Receptář prima nápadů navštíví i další zajímavá pracoviště univerzity.

01:41

Veronika Muellerová doporučuje jak postupovat při podzimním vysazování okrasných cibulovitých květin, na které právě teď nejvyšší čas.

- nejdříve je nutné udělat výběr cibulek okrasných květin tak, abychom vytřídili ty, které jsou mechanicky poškozeny, nebo napadeny škůdci či plísněmi,

- ze zdravých cibulek odstraníme suché části a moříme cca 20 minut v insekticidním roztoku určeném proti škůdcům, po 20ti minutách cibulky z roztoku vyjmeme a necháme osušit,

- následuje moření v roztoku odstraňujícím napadení plísněmi. Doba moření je také 20 minut a po osušení můžeme cibulky rovnou vysazovat,

- při výsadbě dbáme na správnou volbu stanoviště a dobře připravenou prokypřenou půdu. Cibulovité květiny ( kosatce, hyacinty, tulipány ) mají rády prosluněná místa a lehčí půdu. Cibulky sázíme do hloubky rovnající se trojnásobku její velikosti, vždy živým výrůstkem směrem nahoru,

- ihned po výsadbě provedeme ještě zálivku podpůrným roztokem, který obsahuje také aktivní stříbro, napomáhající překonání stresů a dobrému zakořenění.

Krátké rady,

06:47

Rajčata prý letos divně dozrávají, příčinou je delší sucho než obvykle a tím i nedostatek draslíku, jehož důsledkem je na povrchu plodu u stopky tzv. žluté límcování. Velké rajčatové pole na pozemku České zemědělské univerzity slouží k názorné výuce studentům univerzity. V nejbližších dnech již mohou přijít první přízemní mrazíky okolo – 2 stupňů Celsia a v tomto případě je třeba rychle rajčata sklidit, i když nejsou všechna dozrálá. Skladujeme je poté v místech, kde nehrozí mrazíky a pokud jsou blízko skladována i nově sklizená jablka, potom rajčata dozrávají rychleji.

10:45

Okna jsou důležitým prvkem stavby, který zásadně ovlivňuje energetickou náročnost stavby. Oproti dřívější dřevěným oknům se stále více používají plastová okna s vícevrstevným sklem. Běžně se dodávají systémy s dvojsklem až trojsklem. Také rámy oken mají izolační komory. Taková okna kromě tepelně izolačních vlastností působí také vhodně vyššími zvukově izolačními vlastnostmi.

14:34

Vyhlášení vítěze soutěže www.hydropol-cz.com

Vyhlášení vítěze soutěže www.krbova-kamna.cz

15:25

Před provozně-ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity upozorňuje dr. Podlaha na info linku 605 55 35 35, kde se hned po skončení pořadu diváci mohou dotazovat na cokoliv z obsahu dnešního dílu.

16:13

Zazimování letněných rostlin je právě na pořadu dne s příchodem možných přízemních mrazíků. Ing. Ludmila Dušková popisuje postup zazimování. Nejdříve je třeba udělat selekci vizuální kontrolou. Před zazimováním je vhodné použít granulát na podporu rostlin působící proti škůdcům a obsahujícím také hnojivo. Přípravek aktivujeme zálivkou. Účinek spočívá v tom, že škůdci jsou likvidováni po nasátí látky, která se z granulí dostala až do listů rostlin. Účinná látka je k dispozici také ve formě tyčinek, které se zapichují do půdy v květináči. Přípravek v obou formách účinkuje proti sviluškám, štítenkám, červcům a mšicím po dobu až tří měsíců.

20:16

Nad dopisy diváků s dr. Podlahou. Pan Podlaha připomíná, že už probíhá říjnové kolo soutěže „Kdo z vás to má?“. Vaše příspěvky a přihlášky do soutěže týkající se pěstitelských, chovatelských, nebo řemeslných úspěchů zasílejte na e-mailovou adresu :

receptar@friendly-production.cz  ,

nebo poštovní zásilkou České pošty na adresu :

TV Prima, Receptář prima nápadů

Na Žertvách 24/132

180 00 Praha 8

23:06

Vyhlášení NOVÉ soutěže www.slovaktual.cz  

24:26

Česká zemědělská univerzita má také svoji meteorologickou stanici. Ing. Kožnarová vysvětluje jaké je její poslání a dodává několik rad vhodných i pro zahrádkáře. Například srážkoměr informuje o tom kolik srážkové vody naše zahrádka získala za poslední období a kolik jí musíme dodat uměle. Stanice také měří přízemní teploty, pojem „teplota bude kolem 5ti stupňů“ znamená, že výsledná teplota může být +-2 stupně kolem 5ti stupňů. Vhodné je pořídit si maxi mini teploměr. Na stanici mají také půdní teploměry.

29:11

V obchodech převládá nabídka čínského česneku, ale není nad česnek český. Jak jej správně vysadit radí pan ing. Kopřiva. Nejdříve doporučuje připravit půdu desinfikováním dusíkatým vápnem a po zálivce a aktivaci vápna, je dobré záhon přikrýt igelitem na dobu 2 týdnů. Správná doba na sázení česneku nastává ve chvíli, kdy teplota půdy klesne pod 9 stupňů Celsia. To je také čas pro přípravu sadby selekcí. Vybrané stroužky moříme mořidlem 6-9 minut ve 4 % roztoku, který obsahuje i výživné látky. Mořit by se mělo přímo před výsadbou. Stroužky sázíme tak, aby nad špičkou vysazeného stroužku bylo asi 5 cm půdy.

32:57

Olivovník je kromě produkce oliv a olivového oleje užitečný také účinnými látkami z listů tohoto stromu, které příznivě působícímu proti vysokému krevnímu tlaku. Olivovník lze pěstovat pouze v příhodných podmínkách a proto je zdrojem olivového listí Středozemí. Extrakt z olivového listí se vyrábí švýcarskou šetrnou technologií. K dispozici je v potravinovém doplňku pro ty, kteří nemají optimální krevní tlak 120/80.

36:58

Do kuchařské soutěže „Ovocné potěšení“ přišlo do ukončení příjmu přihlášek, 25. 9. 2012, velké množství receptů. Finále soutěže se bude konat v sobotu dne 20.10.2012 na Výstavišti v Českých Budějovicích při příležitosti konání výstavy Hobby Podzim.

38:33

Jaká byla atmosféra při poslední soutěži „Vaječné hody“ nám přiblíží další recept ze soutěže nazvaný „Paprikáš z vajec“. Přípravu jídla předvádí paní Anna Týfová z Martínkovic v Broumovském výběžku.

Postup přípravy Paprikáše z vajec:

zpěníme cibulku, do ní přidáme práškovou sladkou papriku, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, zalejeme bujónovým vývarem, 15-20 minut podusíme a přidáme natvrdo uvařená vejce, která předem nakrájíme,

Ingredience :

10 vajec uvařených na tvrdo a nakrájených, 3 dl kysané smetany, ½ cibule, 1 červená paprika, 50g másla, mletá sladká paprika, sůl, pepř, ¼ kostky bujóny.

41:53

Vyhlášení NOVÉ soutěže www.optitensin.cz

42:38

O pěstování melounů v našich podmínkách, které úplně ideální nejsou. V Polabí, nebo na Jižní Moravě lze melouny úspěšně pěstovat. Je ale nutné dodržet tato zásady:

- zlepšíme mikroklima na pozemku, okolními plodinami, které brání ochlazení pozemku,

- pěstujeme na průhledné folii, která pomáhá skleníkovým efektem prohřívat půdu,

- vhodné jsou odrůdy profi-hybridní,

U nás se lépe daří cukrovým melounům.

46:25

Rekapitulace rad

46:50

Pozvánka na výstavy

48:46

Závěr pořadu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz