ZKUSTE VYSADIT NASHI

1921.jpg Pokud vidíme v obchodech plody vypadající trochu jako hruška, ale současně připomínají i jablka – jedná se o nashi.

Nashi, lidově nazývaná jako asijská hruška, se nesprávně pokládá za křížence jabloně a hrušně. Z botanického hlediska jde však o samostatný druh Pyrus pyrifolia . Od evropské hrušně Pyrus communis se liší tím, že nemá na plodu kališní lístky.

Nashi hrušně patří do čeledi růžovitých(Rosaceae) a v současné době najdeme řadu různých kultivarů i forem. Patří mezi význačné ovocné druhy ve východní Asii, hlavně v severní Číně a Japonsku, kde se usilovně šlechtí. V současné době je nashi považována za perspektivní ovocný druh nejen pro svou netradiční skořicově ananasovou chuť, ale především pro značnou odolnost vůči běžných houbovým chorobám hrušní jako je např. strupovitost, či septorioza. Nezanedbatelný je i vzrůst stromků, dorůstají do výšky maximálně 10 m, nejsou tedy tak vzrůstné jako běžné hrušně. Patří mezi přizpůsobivé a odolné ovocné dřeviny, není náchylná na pozdní jarní mrazíky a snese teploty až do –25C.

S výsadbou mladých stromků je možné počítat nejen na podzim ale i na jaře. Pro výsadbu vybíráme stromek s neporušenými a nezaschlými kořeny, je možné využít nejen jednoleté či dvouleté špičáky, ale i stromky s již založenou korunkou. Před výsadbou je nutné upevnit kořeny řezem, aby došlo k podpoře růstu kořenového vlášení. Velikost jámy se volí podle kvality půdy a mohutnosti stromku , zpravidla postačí hloubka 50cm a šířka jámy o průměru 50-60 cm. Na dno se vyplatí přidat kompostovou vyzrálou zeminu, postup při výsadbě je stejný jako u ostatních ovocných dřevin. Dbáme však na dostatečné zalití, které by se mělo stát pravidlem až do doby, než se stromek ujme.

Stromky vytváří během několika let protáhlé, vejčité koruny. Letorosty mohou být jak lysé, tak mírně chlupaté.Dvouleté a starší větve již případné zachlupacení ztrácejí a dostávají načervenalou až červenohnědou barvu. Barva nově vyrostlých je nejprve hnědavě červená, později se vybarvuje do zelené. Listy jsou velké asi 10 cm, jsou podlouhle vejčité, na konci zašpičatělé, s výraznými pilovitými okraji. Na podzim se listy vybarvují do tmavě červené, později až do hnědé barvy a jsou velmi dekorativní. Nashi hrušně vykvétají v dubnu.Květy vytvářejí chocholíky po 6 až 9 jednotlivými kvítky. Květy jsou samosprašné a jsou opylovány hmyzem. Plodem jsou malvice kulovitě oválného tvaru, které mají ve svém jádřinci několik tmavě hnědých semínek. Plody mají netypickou chuť, jsou křupavé, šťavnaté a příjemně sladké. Barva plodu se liší podle kultivarů, ale zpravidla bývá od světlé bílo žluté barvy až po tmavě žluté..

Všechny plody mají na svém povrchu celkem výrazné hnědé až tmavě hnědé tečkování. Plody některých odrůd mohou dosáhnout hmotnosti až 1 kg, průměrně však váží 150 až 200 g.

Požívají se jako neoloupané čerstvé ovoce, po oloupaní však jsou sladší. Plátky nashi se hodí do ovocných salátů, kompotů, moučníků a sladkých pokrmů. Dušená se hodí ke zvěřině. Ihned po nakrájení je třeba je zakapat citronovou šťávou, aby nezčernaly. Připravuje se z nich také marmeláda, používá se i jaka přísada do koktejlů.

Podle některých pramenů má nashi diuretický efekt, podporuje trávení, zmírňuje kašel, oddaluje žízeň, eliminuje účinky alkoholu.

Plody jsou náchylné na otlak, manipulovat s nimi je proto nutné velmi opatrně. Při vysoké vlhkosti a teplotě 0 až 1°C se mohou uchovávat tři až šest měsíců.

1922.jpg

Klíčová slova

nashi

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz