5 x VERTIKUTACE

Jan Kopřiva 23.02.2013 | 18:26 Flora říše rostlin

2188.jpg



1. Co je vertikutace ?

Vertikutace je vertikální prořezání a provzdušnění intenzivních trávníků. K tomu účelu se používá vertikutátor. Nože vertikutátoru se zařezávají do trávníků a odstraňují z něj plsť a prořezávají vrchní vegetační vrstvičku.Vertikutace trávníku má za účel snížit množství stařiny a mechu v nadzemní vrstvě a tím zvýšení cirkulace vzduchu, rychlosti průsaku vody a živin do vegetační vrstvy a zároveň zvýšení přívodu světla. Vertikutace také podporuje růst kořenového systému trávníku a působí preventivně proti tvorbě houbových chorob, především pak plísně sněžné.


2. Proč vertikutovat ?

V zimním období se ze zbytků pokosené trávy, plevele a mechu vytvoří v trávníku nepropustná vrstva. Tato vrstva nazývaná travní plsť, může být i několik centimetrů silná, zabraňuje pronikání vody a živin do půdy až ke kořenovému systému a zároveň brání výměně plynů, tím trávníku hrozí udušení. Tato silná a nepropustná vrstva travní plsti má negativní vliv na prokořenění kořenového systému do hloubky, který se pak rozrůstá pouze do šířky, což je nežádoucí. Důsledkem toho trávník v suchém období rychle vysychá. Žlutý a vyschlý trávník je v létě možné spatřit na mnoha zahradách, jsou na něm místa s řídkým porostem, kde se rozrůstá plevel. Travní plsť vytváří také příznivé podmínky pro vznik nebezpečných houbových onemocnění. Proti mechu a houbovým chorobám lze bojovat pomocí chemických přípravků, růst můžeme povzbudit hnojením trávníkovými hnojivy , ale tak jako při péči o zdraví lidí je důležitá prevence. A vertikutace je skvělá a přitom ekologická prevence, která navíc šetří i naši kapsu za nadměrné vydání za prostředky na ochranu a výživu trávníku.


3. Kdy vertikutovat ?

U užitkových trávníků se doporučují ročně dvě aplikace, jarní a podzimní. Jarní termín je od konce března do polovina května , podzimní pak během měsíce září až do začátku října.U sportovních a extrémně zatěžovaných trávníků se vertikutace provádí i vícekrát do roka, vždy s ohledem na aktuální stav drnu. Vždy je ale nutné brát zřetel na aktuální stav, nikdy neprovádět vertikutaci na trávníku přemokřeném nebo přimrzlém. Na jaře by měl být vždy patrný začátek rašení trav.


4. Jak vertikutovat ?

Maximální hloubka by neměla přesáhnout 3 mm, při nedodržení maximální hloubky může dojít k poškození travního drnu a kořenového systému rostlin. Při silné plstnatosti je na místě vertikutovat ještě jednou do kříže. Vyčesanou stařinu, mech a další organické zbytky se dají velice jednoduše vysát rotační sekačkou s košem. Pro dosažení dokonalého vyčistění trávníku se vyplatí plochu ještě zbavit všech zbytků pomocí vyčesávače (separátoru). Je to vlastně ocelový rotační kartáč, který dokáže trávník zbavit i těch nejjemnějších přítěží. Nikdy ale separátor nenahrazuje vertikutaci, neboť se jedná pouze o vyčesávání a nikoliv o prořezávání.


5. Čím vertikutovat ?

Na trhu je celá řada napodobenin, které se tváří nebo jsou dokonce výrobcem prezentovány jako vertikutátor. Je nutné si uvědomit, že kvalitní vertikutátor musí mít trvanlivé a robustní nože, profesionální převod kroutícího momentu a v neposlední řadě výkonný a přitom tichý a ekologický motor. S přihlédnutím k nemalé pořizovací ceně tohoto jednoúčelového stroje s relativně krátkodobým využitím, zvažuje většina majitelů trávníku koupi vertikutátoru. Tím ovšem zatracuje kvalitu svého trávníku do kategorie extenzivní louky. Převratným řešením je proto vertikutátor, který je součástí stavebnicového systému.

2189.jpg























Foto autor textu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz