Receptář prima nápadů, 19. díl 2013 na TV Prima Family 12. 5. 2013 od 11,50 hodin

2990.jpg

Obsah 19. dílu Receptáře prima nápadů :

měsíček zahradní a český den proti rakovině - připravujeme výsadbu okurek - napouštíme bazén - aby záhon krásně kvetl - okna se už nerosí - ekologicky na škůdce ve sklenících - kapkový závlahový systém - vytváříme kompost - proti padlí a strupovitosti - nátěr dřeva i kovu - botanický trávník - alergie u zvířat - řasy v jezírku - přírodně proti klíšťatům


Video 19. dílu pořadu Receptář prima nápadů si můžete přehrát ZDE :

http://play.iprima.cz/all/364708/all

00:20

Začátek pořadu

01:05

Nabídka obsahu první třetiny pořadu


01:43

MĚSÍČKOVÝ DEN TAKÉ LETOS


2991.jpg 2992.jpg 2993.jpg

Měsíček zahradní ( Calendula officinalis L. ) je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých, ale je také logem středečního Měsíčkového dne, který pořádá česká Liga proti rakovině. Český den proti rakovině se koná tradičně ve středu 15. 5. 2013 a zajišťuje jej obdivuhodných 11 000 dobrovolníků. Tak v tento den přispějte i Vy, pokud Vás některý z nich osloví. Pan Václav Větvička říká, že měsíček byla jeho první oblíbená květina. Redakce Receptáře prima nápadů podpořila Den proti rakovině hned v úvodu pořadu, pan dr. Podlaha i pan ing. Větvička se ozdobili logy akce.


04:18

ZAČÍNÁME PĚSTOVAT  OKURKY


2995.jpg 2996.jpg 2997.jpg
2998.jpg 2999.jpg 3000.jpg

Připravujeme se na letošní pěstování okurek. Pan Růžička radí jaké odrůdy pěstovat a v jakých nadmořských výškách. Okurky jsou náročné na teplo a světlo a současně potřebují humózní půdu. Výhodné je pro pěstování použít netkanou textilii, která zamezuje výparu vody z půdy, prorůstání plevelem a pomáhá také při sklizni v období dešťů. Vyséváme do jamek po dvou semíncích na vzdálenost 90 - 100 cm, do řádků od sebe vzdálených 20 cm. U přímého výsevu vložíme do jamky 2 semínka, po vyrašení silnější rostlinku ponecháme, slabší zaštípneme. Při vysazování vkládáme na jedno místo pouze jednu sazenici.

V poslední době byly vyšlechtěny některé nové odrůdy odolné proti obávaným chorobám okurek, například Zuzana, vhodná i pro méně klimaticky příznivé oblasti, nebo odrůda Karen F1. Novým trendem je vertikální pěstování okurek vyvazováním na stojato, zejména ve sklenících a fóliovnících. Okurky jsou vzdušnější, více odolávají plísni okurkové a ulehčuje se také jejich sběr. Vhodná je rovněž odrůda Alhambra, která je partenokarpická, dokáže tvořit plody bez opylení.

Také u salátových okurek byly vyšlechtěny nové odrůdy, patří sem Obelix F1, Jogger, Ikon.

Více informací a možnost zakoupení najdete ZDE :

http://www.a.shop-telereceptar.cz/index.php?hledej=okurka&akce=semena-vanek-s-r-o-zal-1899-s2CZ 

07:56

Rychlé rady

- Vysazování rebarbory

- Vysazování mečíků

09:01

Info linka pořadu je 605 55 35 35, zde se dozvíte ihned po odvysílání pořadu detaily k jednotlivým epizodám Receptáře prima nápadů.


10:07

PŘIŠEL ČAS NAPUSTIT ZAHRADNÍ BAZÉN


3002.jpg 3004.jpg 3005.jpg

Se zlepšujícím se počasím přichází doba napouštění zahradních bazénů. Co musíme udělat před tím, než bazén pře nastávající sezónou napustíme vodou ?

- zkontrolujeme nepropustnost stěn bazénu, případné otvory opravíme,

- stěny bazénu vyčistíme,

- pro správné nastavení kvality vody můžeme použít šikovnou Startovací sadu,

- bazén podložíme, tak, aby při jeho provozu nedošlo k poškození dna bazénu, nejlépe    speciální geotextilní podložkou,

- pokud vlastníme filtraci, vyměníme filtrační náplň,

- zkontrolujeme a vyčistíme krycí plachty

Při napouštění vody do bazénu ze studny použijeme speciální přípravek, který z ní odstraní minerální látky.

Více informací najdete na :

www.marimex.cz


12:39

CO UDĚLAT PRO TO, ABY NÁM ZÁHON KRÁSNĚ KVETL ?


3007.jpg 3008.jpg 3009.jpg

Pokud budeme chtít, aby náš záhon s květinami krásně kvetl, musíme mu dodat prvky, které jej povzbudí. Nyní již máme k dispozici přípravky, které jsou ekologické. Paní Duškové se osvědčil přípravek Azotobag obsahující baktérie, které produkují dusík. Z přípravku vytvoříme kolem každé rostliny posypový věnec a poté přípravek dobře zahrneme půdou.

Bakterie se v půdě začnou množit, sami si regulují svoje psůobení, není tak obava o jejich předávkování. Aplikaci přípravku nemusíme opakovat, baktérie přetrvají v půdě i do příštích let. Dobré je také rostlinám přidat kvalitní zahradní substrát s vermikompostem ( trusem kalifornských žížal ) a dolomitickým vápencem. Substrát je vhodný pro ekologické zahrádkaření.

Přípravek Azobag můžete zakoupit ZDE :

http://www.a.shop-telereceptar.cz/azotobag-z437CZ  

16:11

Vyhlášení vítěze soutěže www.csbeton.cz

Vyhlášení vítězů soutěže www.krmivo-brit.cz  


17:46

OKNA SE VÁM UŽ NEBUDOU ROSIT


3010.jpg 3011.jpg 3012.jpg

Čím to, že se občas naše okenní skla orosují ? Řešení problémů nabízí nové technické řešení okenního skla pomocí fólie Heat Mirror dodávané firmou www.tospur.cz . Novým dvojsklem lze rekonstruovat i stávající skla v plastovém rámu.

Více informací najdete na :

www.tospur.cz  

21:34

Nad dopisy diváků s panem Václavem Větvičkou identifikujeme rostilny, s jejichž pojmenováním si diváci nevědí rady.


25:44

ROSTLINNÍ ŠKŮDCI ŘÁDÍ TAKÉ VE SKLENÍCÍCH


Také rostliny ve sklenících mohou ohrozit různí škůdci. Nejčastěji se zde setkáváme na paprikám se mšicemi, stejně tak jsou ohroženy saláty a okurky. Dnes jsou již k dispozici přípravky na přírodní bázi mastných kyselin, které mají nulovou ochrannou lhůtu a neškodí ani domácím mazlíčkům. Přípravek ve spreji je účinný i proti vlnatkám, nebo červcům a hodí se i pro ochranu domácích rostlin. Aplikaci provádíme brzy ráno, nebo navečer.

Přípravek můžete zakoupit ZDE :

http://www.biozahrada.cz/pripravky-na-ochranu-rostlin-proti-skudcum/neudorff-neudosan-af-pripravek-proti-msicim-250-ml  


28:16

KAPKOVÁ ZÁVLAHA A JE KONEC  S NOŠENÍM KONVÍ VODY


3017.jpg 3018.jpg 3019.jpg
3020.jpg 3021.jpg 3024.jpg

Pan Machač se netrápí s nošením konví s vodou pro zalévání. Nainstaloval si do záhonů závlahový systém s kapkovou závlahou. Ten se skládá z 20 m rozvodného řádu, z kapkových hadic a spojovacích a rozvodných komponent. Do systému lze zabudovat zdroj s dešťovou vodou. Na zimu stačí sadu pouze uklidit.

Více informací o sadě ZDE :

http://www.netafim.cz/zahradni-sada/technicky-popis.htm


31:20

TVORBU KOMPOSTU LZE URYCHLIT


3026.jpg 3027.jpg 3028.jpg

Jak vytvářet z posekané trávy kompost co nejrychleji, radí paní Muellerová. Důležitá je už volba kompostéru. Pokud si jej vyrobíme z latí, dbáme na dostatečné mezery mezi nimi, aby tvořící se kompost mohl dýchat. Můžeme si pořídit také plastový termo kompostér, který celý proces výroby kompostu urychlí. Další možností je použití přípravku, urychlovače kompostu, který rozmícháme do vody a tímto roztokem potom kompost proléváme. Přípravek je ekologický, vyrobený ze 6ti druhů bylinných extraktů. Nejen, že urychluje tvorbu kompostu, ale má i proti bakteriální účinky.

Přípravek můžete zakoupit ZDE :

http://shop.agrobio.cz/kouzloprirody/kp-urychlovac-kompostu-koncentrat-50-ml.html


34:24

PADLÍ A STRUPOVITOST, POSTRACH OVOCNÁŘŮ


3030.jpg 3031.jpg 3032.jpg

Jabloňové padlí a strupovitost jsou velcí nepřátelé zahrádkářů – ovocnářů. Pro postřik je ideální doba „ růžového poupěte“. Postřik opakujeme po 7 – 10 dnech až do fáze plodu o průměru 1 cm. Důležité je vybrat vhodný přípravek. Pan ing. Kopřiva doporučuje ZATO 50 WG. Postřik provádíme za sucha, kdy je pod mrakem a po postřiku alespoň 2 hodiny neprší. Přípravek je vhodný i pro aplikaci proti plísni šedé a padlí a plíseň révovou u vinné révy a lze jej použít také jako fungicid u široké škály okrasných rostlin.

Přípravek můžete zakoupit ZDE :

http://www.a.shop-telereceptar.cz/zato-50-wg-z442CZ

36:08

NOVÁ soutěž www.marimex.cz

37:48

Nad dopisy diváků.


39:55

NATÍRÁME A REKONSTRUUJEME DŘEVĚNÝ NÁBYTEK A HRAČKY


3033.jpg 3034.jpg 3035.jpg

Pan Koubek dnes radí jak renovovat dřevěný nábytek a dětské hračky. Bude používat vodou rozpustné nátěrové systémy matné i lesklé. Dřevěné předměty před natřením obrousí a odmastí. Předměty natírá základní barvou Bakrylex. Po uschnutí základního nátěru ( asi za 4 hodiny ) přistoupuje k nanesení vlastního vrchního nátěru Bakrylex. K výběru jsou nátěry matné, tak lesklé, v různých barvách a také nátěry průsvitné. Podobně lze postupovat při nátěru kovových domácích předmětů, třeba dveřních zárubní.

Více informací najdete ZDE :

www.bal.cz


43:36

VÍTE CO TO JE BOTANICKÝ TRÁVNÍK ?


Pan docent Mikulka ukazuje jak má vypadat botanický trávník, který obsahuje také plevelné druhy rostlin.

46:21

NOVÁ soutěž www.netafim.cz


47:11

TAKÉ NÁŠ PES MŮŽE MÍT ALERGII A EKZÉM


3036.jpg 3037.jpg 3038.jpg

S jarem přichází trápení s pylem a alergiemi. A to jak pro psy tak lidi, říká paní MVDr. Riedlová. Pomoc v této situaci je podobná jako u lidí. Pro naše čtvernohé přátele můžeme pořídit stejné připravky jako pro člověka, takže například oční kapky. S jarem se mohou navíc u našich mazlíčků projevit příznaky ekzémů. Zde je nutné nejdříve zjistit jejich příčinu. Pokud jde o potravní alergie, změníme krmivo, případně nasadíme klinickou dietu pro alergická zvířata. V lokální léčbě se používají také kortikoidy, ty ale mívají také jiné vedlejší účinky, při jejich použití by se proto mělo přistupovat až po poradě s lékařem. Další skupinou léků jsou antihistaminika, která ale u psů na kožní potíže nezabírají.


52:07

CO UDĚLAT PRO TO, ABYCHOM NEMĚLI V JEZÍRKU NEŽÁDOUCÍ ŘASY ?


3039.jpg 3040.jpg

Zahradní jezírka mohou být prorostlá řasami a zakalením. Jak se proti nim bránit radí pan Nábělek z AgroBio Opava. Potížím je dobré předcházet už volbou místa pro jezírko a jeho architekturou. Jezírko by mělo obsahovat alespoň 10 m3 vody, případně by mělo mít zabudovány filtra. Pokud se nám v jezírku vyskytnou řasy a zároveň v něm chováme živé organismy je dobré nejdříve řasu identifikovat. Může jít o vláknitou řasu, nebo řasu tvořenou velkým množstvím drobných částeček zabarvující vodu do zelena.

K odstranění řas doporučuje pan Nábělek tyto ekologické přípravky :

http://shop.agrobio.cz/enzymy/vlaknite-rasy-v-jezirku-1-kg.html

http://shop.agrobio.cz/kouzloprirody/kp-harmonie-zahradniho-jezirka-50-g.html

Rychlé rady

- jak na dvouděložné plevele v trávníku,

- přírodní tonikum proti klíšťatům

http://shop.agrobio.cz/kouzloprirody/kp-telove-tonikum-proti-klistatum-100-ml-r.html

57:14

Pozvánka na výstavy

58:26

Závěr pořadu

18. května 2013 se můžeme setkat na Výstavišti v Českých Budějovicích od 10ti hodin v pavilonu Z.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz