Úprava předzahrádek

Daniela Dušková 24.06.2013 | 10:29 Řemesla

3499.jpg Co to je předzahrádka, asi není potřeba nijak složitě vysvětlovat. Malá část pozemku která bezprostředně obklopuje vstupní prostor do domu. Jejím posláním je zejména dekorativní funkce, někdy se setkáme i s termínem „vítací“ zahrádka. Pro návštěvníky a hosty představuje první, s čím se u nás setkají. Slouží k okamžitému navození dojmu a představy. Je to v podstatě naše vizitka, kterou dáváme okolí mnohé najevo. Dovede vypovídat o tom, co se nám líbí a jaký máme vkus, hovoří o naší otevřenosti, pořádnosti, srdečnosti, smyslu pro detail, vztahu k přírodě a k okolí.

Předzahrádka je ale také součást ulice a té dodává její osobitý charakter. Velkou chybou je ohradit vstupní část do domu plotem tak, aby nebylo vůbec nic vidět. Podívejme se třeba na způsob řešení předzahrádek v Holandsku, USA nebo Anglii... Často předzahrádka oplocení nemá vůbec a pokud se nějaký plůtek vyskytuje, má především dekorativní funkci. Předzahrádka je od „zadní“ zahrady oddělena a průchod je možný bud přes branku nebo zadním vchodem z domu. Ulice s otevřenými předzahrádkami nesmírně zí 3500.jpg ská na své působnosti. Celá se opticky otevře, zvýší se dojem rozlohy a prostorovosti. O tom, že získá na kráse jistě není třeba hovořit. Možná že tento typ řešení předzahrádek u nás nemá tradici, tento trend však není nereálný, tak proč to nezkusit ? Na mnohých místech se i u nás můžeme setkat s pěkným a funkčním modelem. Zkuste se na celou situaci podívat i z druhé strany – kde se vám bude lépe chodit - ulicí, kde všechno kvete a stále je na co se dívat, nebo koridorem mezi hradbou plotů?

Výběr dřevin

Prostor je omezen a výběr druhů musí být velmi pečlivý. Druhy zde použité by měly splňovat požadavek na celoroční kvetení a stálou zajímavost. I když to není úplně zažité, součástí předzahrádky může být i strom. Opět, samozřejmě zvolen, s ohledem na jeho výslednou velikost. Přítomnost stromu pomáhá nejen začlenění domu do zeleně, ale má i nesmírný význam pro ulici. Zastiňuje ji, přináší do uličního prostředí změnu a pohyb (v případě použití listnatého stromu). Ulice dostává mnohem estetičtější ráz, než jen při pouhé stěně plotů a zdí.

Při koupi dejte pozor na importované dřeviny, které sice při koupi vypadají nádherně ( odpovídá tomu i cena ), ale pro naše oblasti nejsou plně adaptované a vyžadují velkou péči navíc. Příkladem může být skupina tzv. „japonských javorů“ – kdy platí, že čím je list bizardněji tvarovaný nebo nezvykle barevný, tím je keř choulostivější. Problematické mohou být i okrasné dříny ( Cornus kousa, C. Florida ), kultivary cedrů a jedlí. Japonské javory, svídy a jedle vyžadují chráněné stanoviště, polostinnou expozici, vlhkou, hlubokou a živnou půdu a ve vyšších polohách každoroční zimní kryt. Cedr oproti tomu musí mít slunné stanoviště s dobře drenážovanou půdou s rychlým odtokem vody. Nesnáší totiž půdní vlhkost, a pokud je podzim deštivý a zima plná oblev, velmi často jeho kořeny uhnijí.

Jehličnany

Jehličnany mají spoustu kultivarů, které si mohou být v mládí i velmi podobné. Vždy si proto dopředu zjistěte informace o finální velikosti. Pokud jmenovka s údaji chybí, raději exemplář vůbec nekupujte.

Mezi osvědčené patří: smrk ztepilý ( Picea abies ´Rotenhaus´), borovice ( Pinus mugo ´Wintergold´), smrk pichlavý ( Picea pungens ´Rock´).

Listnaté stromy a Keře

Mezi favority malých zahrádek a předzahrádrk patří okrasné třešně a jabloně. Jejich velikost se pohybuje většinou od 3 do 7 metrů. Jsou poměrně nenáročné, vyžadují slunné místo a snesou i znečištěné prostředí městských ulic. Jejich velkým plusem je jejich proměnlivost během roku. Krásně a bohatě kvetou a na podzim se jejich listy pestře zbarvují do odstínů červené, oranžové a žluté barvy. Téměř všechny z nich mají ještě pěkné dekorativní plody, rovněž v nejrůznějším barevném provedení.

3501.jpg Mezi osvědčené druhy patří: Prunus sargentii Accolade, Prunus serrulata Kiku-shidare-sakura, Prunus subhirtella Autumnalis, Prunus cerasifera Nigra

K dalším druhům, které lze jednoznačně doporučit patří katalpa ( Catalpa ), vrba Matsudova ( Salix matsudana´Tortuosa´ ) či vrba červenokřivolaká ( Salix erythroflexuosa ), magnólie ( šácholan ) – ( Magnolia ), pěnišník ( Rhododendron ), hortenzie velkolistá ( Hydrangea macrophylla ), vilín – ( Hamamelis ), štědřenec Watererův ( Laburnum watereri ´Vossii´), růže ( Rosa ), šeřík ( Syringa) .

Traviny a trvalky

Jsou neoddělitelnou složkou každé zahradní kompozice. Zvlášť velké trsy travin jsou velmi efektní. Krásný je miskantus ( Miscanthus ) v mnoha kultivarech. V našich podmínkách dejte raději přednost této travině před exotickou pampovou trávou ( Cortaderia ), která u nás, vyjma nejteplejší oblasti, moc neprosperuje. Dalšími zajímavými traviny je třeba ostřice ( Carex ) a kostřava ( Festuca ).

Předzahrádka je určitě i místem, kde se nám dobře uplatní i takové prvky, jako jsou cestičky, štěrk, kámen, dřevo, zahradní plastiky a dekorace.

Pokud budujete, nebo se rozhodnete vylepšit svou předzahrádku, dejte pozor na to, abyste ve snaze udělat vše nejkrásnější nesklouzli do druhého extrému a vše nepřehnali. Protože předzahrádka vypovídá o našem vkusu, zkusme se zamysleti nad tím, co máme rádi a co se nám líbí. Pokud jsou to růže - předzahrádka může být celá růžová, plazivé druhy mohou doplňovat druhy keřové, barvy květů zvolíme tak, aby se hodily k barvě fasády našeho domu. Stejně tak lze předzahrádku stylizovat do japonské zahrady nebo jako štěrkovou skalku. Pokud vás žádná konkrétní stylizace nenapadá, vyjděte ze vzhledu domu, zamyslete se nad barvami a tvary. Moderní architektura si žádá rostliny „moderních“ symetrických tvarů. Pěkně ji dokreslí traviny, Yuka, jehličnany, javory se svými laločnatými listy, katalpa. Šeříky, růže a levandule se zase budou nejlépe vyjímat na venkově u domu v klasickém stylu nebo u chalupy. Před světlou fasádou vyniknou nejlépe tmavo,či červenolisté dřeviny, je-li v pozadí tmavší odstín, zvolte naopak výraznou zlatolistou dominantu nebo dřevinu s velkými světlými květy.

Foto autorka textu                www.praha-fotografka.cz

3499.jpg 3500.jpg 3501.jpg
3503.jpg 3504.jpg

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz