NEJSNADNĚJŠÍ ZPŮSOB PĚSTOVÁNÍ OKUREK NAKLÁDAČEK

974.jpg Okurka vyžaduje záhřevné, hlinité, humózní půdy, je plodinou tzv. první tratě. Vzhledem k slabšímu kořenovému systému je náročná na dostatek přístupných živin a vyrovnaný vláhový režim. Vhodnou předplodinou je hrách, cibule, pór, fazol, řepa, košťáloviny a jetelotravní směsky. Nevhodné jsou brambory a jahody. Okurky jsou také náchylné na rezidua z herbicidů, proto se vyvarujeme jejich použití před výsevem ( zvláště pozor na triaziny a chlorsulfurony). Výsev okurek nakládaček provádíme podle oblastí od poloviny dubna až do poloviny května.

Dřívější způsoby pěstování spočívaly ve výsadbě předpěstované sadby, která se vysazovala až po , ledových mužích ,, ( kolem 20.května). Tento způsob však mnohdy znamená pro neotužené rostlinky teplotní šok, především při výskytu chladnějšího počasí koncem května. Okurka potřebuje pro svůj zdárný vývoj teplotu minimálně 8 st. C. Při nižších teplotách okurka tzv. ,, sedí ,, pletiva tvrdnou a rostlinka se špatně vyvíjí.Tak tomu bylo letos, kdy čerstvě vysazené rostliny utrpěly teplotní šok v podobě velmi nízkých poměrně dlouhotrvajících teplot. Vždyť mnozí pěstitelé vysévali znovu ještě koncem června.

Také další ne příliš vyhovující způsob je výsev do volné půdy, kdy velmi často dochází k podobným situacím jako v předchozím případě.

Výsev do PVC fólie sice udržuje porost v bezplevelném stavu , sazenice jsou částečně chráněny proti chladu, ale hlavní nevýhoda spočívá v nepropustnosti vody pod fólii a po dešti či zálivce se tvoří na povrchu kaluže vody.

V současné době přichází stále do větší obliby použití černé netkané textilie, především právě při pěstování okurek. Výhody spočívají v několika aspektech:

1. udržuje stálou teplotu

2. zabraňuje prorůstání plevelů

3. propouští vodu

4. sklizené plody jsou čisté i v době deštivého počasí

5. nástup do plodnosti je urychlen nejméně o 2 týdny

Použití je velice jednoduché. Na předem připravený záhon rozložíme fólii, která se vyrábí v šíři 160 cm. Fólie se připevní pomocí speciálních kolíků k zemi, eventuálně se zahrnou okraje zeminou. Prostředkem fólie se natáhne provázek, podle kterého se ve vzdálenosti asi 40 cm od sebe proříznou otvory ve tvaru kříže. V žádném případě se nevyřezávají kruhové otvory či jiné tvary. Do takto připravených otvorů vyséváme velmi mělce ( max. 2 cm hluboko) 2 – 3 semena, která mírně zatlačíme a zahrneme. Semena se předem nemáčí ani není potřeba předpěstovávat sazenice. Výsev je ideální provádět začátkem května ( nejlépe na Svátek práce).Semena vyklíčí asi za 14 dní a malé rostlinky se tak objeví až po zmrzlých, tak že nehrozí nebezpečí namrznutí. I v případě chladného počasí jsou rostlinky chráněny fólií. Sazenice jsou otužilé, nezastavují růst a tím se dociluje ranějších sklizní, již většinou na přelomu června a července.

Sortiment okurek nakladaček je velmi široký a orientace v něm, především pro začátečníka, je kolikrát dosti obtížná. Při výběru vhodné odrůdy by se mělo přihlížet především ke klimatickým podmínkám oblasti, kde chceme nakladačky pěstovat Pro usnadnění výběru nabídneme pěstitelům následující přehled s uvedením nejžádanějších tuzemských odrůd.

Odrůdy s hrubou, řídkou bradavičnatostí

Lze je doporučit jak do typicky okurkářských oblastí, tak především do oblastí s méně vhodnými klimatickými podmínkami. Vyznačují se mohutnější kořenovou soustavou, silnějším růstem a vyšší vitalitou. Lépe snášejí horší klimatické i půdní podmínky.

Bára F1 – hybrid s kvalitními plody štíhlého tvaru. Plody mají bílé ostny a jen zřídka deformují. Vzhledem k rychlému růstu plodů je sběr doporučován 3x týdně. Bujný růst a mohutný kořenový systém umožňují rostlině překonávat i horší klimatické podmínky. Má výraznou rezistenci k plísni okurkové.Doposud nejžádanější odrůda

BLANKA F1 – hybrid s největší odolností k plísni okurkové. Plody jsou štíhlé, hrubě bradavičnaté, výrazně odolné k deformacím. Má velmi bujný růst a výborně regeneruje. Vyznačuje se výborným zdravotním stavem, dobře snáší horší klimatické podmínky, nižší i vysoké teploty s relativním nedostatkem vláhy.

Odrůdy s jemnou, hustou bradavičnatostí

Jsou doporučovány především do typicky okurkářských oblastí. Jsou celkově méně vzrůstné a citlivější k chladnému počasí.

CHARLOTTE F1 - hustoostná nakladačka s převážně samičím kvetením. Plody jsou štíhlé, tvarově velmi vyrovnané, tmavě zelené. Vyznačuje se raností, vysokým výnosovým potenciálem, odolností k deformacím a k hořknutí. Další předností této odrůdy je vysoká odolnost k plísni okurkové. Rostliny se vyznačují středním vzrůstem.

Ornello F1 – výborný hybrid se štíhlými geneticky nehořkými plody. Na´t je méně vzrůstná, vhodná do teplejších oblastí. Vysoká odolnost k plísni okurkové. Je citlivější k nedostatku vláhy a chladu.

ELISABET F1 – hybridní, partenokarpická odrůda, s pevnými, jemně osinatými plody tmavé barvy. Odrůda je nehořká, raná, odolná k deforemacím. Pro velmi rané sklizně je doporučená pro pěstování ve foliových krytech.

Prima tipy :

1. V jednom gramu osiva okurek je asi 30 – 40 semen. Při nákupu osiva , kdy na sáčcích je většinou uvedena váha v gramech je možné snadno spočítat kolik asi semen v sáčku, pro který jsme se rozhodli, bude.

2. Kolikrát se stane, že při vysypání semen ze sáčku zjistíme, že semínka jsou barevná. Jedná se o ošetření osiva tzv. inkrustací, tj. moření mokrou cestou se současným přidáním barvy. Semínka jsou lépe na zemi vidět a namoření slouží k ochraně semen proti půdním patogenním houbám.

3. V chladných oblastech je nutné pěstovat okurky pouze ve skleníku, či foliovníku. V tomto případě budeme vybírat odrůdy partenokarpické, tedy takové,které mají schopnost vytvářet plody bez opylení. Jedná se např. o odrůdu Sonada F1, Elisabet F1, z holandských odrůd pak Harmonie F1 a Melody F1.

4. Z 10ti m² lze sklidit kolem 50 – 70 kg plodů.

5. V období sucha je vhodné zalévat raději větší dávkou vody, ale méně často. Není vhodné zalévat na noc, kdy listy nestačí oschnout a dochází tak k rychlejšímu napadení plísně

Velký výběr semen okurek najdete také v našem e-shopu ZDE : http://www.a.shop-telereceptar.cz/Katalog-Pruzkumnik/NastavZobrazeni/1

975.jpg Foto autorka

Klíčová slova

okurka

bára F1

blanka Fi

charlotte F1

omello F1

elisabet F1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze
  • Neregistrovaný uživatel
    09.07.2014 | 13:43

    Kamila Draskova

    Díky za vyčerpávající návod, snad se nám to letos konečně podaří :-)
    Na oplátku přidávám i náš návod, snad to někomu také pomůže: http://www.tetadita.cz/2014/05/jak-pestovat-okurky/ Odpověďět

  • Neregistrovaný uživatel
    22.07.2013 | 15:16

    jan.zeman.kominik@seznam.cz

    Může mi někdo poradit okůrky ktere vyrostou cca 2 cm zežloutnou a upadno jde o nakládačky pěstuji ve skleníku Odpověďět

    • Neregistrovaný uživatel
      27.07.2013 | 13:53

      Jirka

      Máte je málo zalévané a popř. málo nebo vůbec opýlené,doporučuji zvýšit zálivku,pohnojit Hořkou solí a opýlit prstem nebo štětečkem květ po květu,málo včel a ve foliovníku skoro žádné,více větrat a snížit teplotu! Odpověďět

  • Neregistrovaný uživatel
    21.09.2013 | 10:38

    Josef Samec

    Kdo mi poradí? v letošním létě se nám urodila většina nakládaček nahořklých. Říká se, že po zavaření hořkost zmizí, ale když jsme načali první letošní sklenici, byly okurky stále hořké. Takže otázka zní:
    1. V čem je příčina hořkosti nakládaček a jak jí předcházet?
    2. Jak učinit hořké okurky poživatelnými?
    josef.samec@ds-celakovsky.cz Odpověďět

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz