Pojďte se mnou zavařovat 1 - sezóna rajčat, paprik a okurek v plném proudu

329.jpg Taky se zamýšlíte poslední dobou, co udělat s letošní bohatou úrodou rajčat, paprik, okurek? Nebo patříte k těm, kteří je dostávají od zahrádkářů a říkáte si, co s nimi budu dělat, vždyť už jich mám tolik.

Tak pojďme společně zavařovat. Co byste řekli OKURKÁM nebo HOUBÁM v pikantním nálevu od "ZAHRÁDKÁŘSKÉ BABIČKY" nebo LEČU, které v zimě přijde k večeři vhod?

Co budeme potřebovat na okurky:

(Recept jsem dostala od "zahrádkářské babičky" - to je moje sousedka, a ač jí a jejímu manželovi je dohromady 151 let, tak stále jsou denně na zahrádce a ona zavařuje např. 80lahví okurek, zamrazuje 300 knedlíků s jahodami, dělá 50 lahví různých džemů apod. a poděluje tím celou svoji rodinu. Tak jsem se nechala inspirovat jejími recepty a tady je okurkový - dělám ho už léta - zkuste ho, je fakt výborný)

Okurky

Křen nebo pálivé papričky (kozí rohy apod.)

Kopr

Malé cibulky, mrkev, květák, brokolice...

Ocet

Sůl

Cukr

Celý pepř

Nové koření

Bobkový list

Hřebíček

Sacharin

Hořčičné semínko

Nálevu si připravíme podle odhadu, kolik sklenic okurek budeme mít. Můžeme postupovat takto: nakládáme-li např. 0,7dl sklenice (tzv.velké) a počítáme, že jich budeme mít 8-9ks (zhruba tolik se vejde do zavařovacího hrnce, tak na 0,7dl sklenici počítáme cca 0,3-,4dl nálevu, podle toho jak ji máme hodně naplněnou okurkami a další zeleninou. Čím více je naplněná, tím méně spotřebujeme nálevu. Odhad pro 8 sklenic je cca 2,5-3,5litru nálevu. A jestli uvažujete, že budete nakládat třeba ještě jednou, nebo houby apod., tak si můžete nálevu udělat více. Nálev v lednici vydrží několik týdnů.

Příprava nálevu:

4l vody

1l octa

16dkg soli

30dkg cukru

1 lžíce hořčičného semínka

5 hřebíčků

1/2 lžíce celého pepře

2 lžíce nového koření

4 bobkové listy

20-25 tablet sacharinu

Nálev povaříme 5-8 min.

Sklenice naplníme zeleninou, vždy dávám několik malých cibulek a 2-3 kolečka nebo čili papričky nebo kozího rohu, pokud ho nedáte celý.

Sklenice zaliju nálevem, uzavřu a zavařuji 20 minut při 80°C.

A teď, když jsem dopsala o okurkách a vložila foto, tak jsem zjistila, že recept a foto na lečo se mi sem už nevejde, tak ho najdete v příštím článku.

A jestli máte chuť zavařovat a ještě třeba si udělat marmeládu, kompot nebo šťávu z rynglí, mirabelek apod. tak se podívejte na web SAMÉ ŽENSKÉ ZÁLEŽITOSTI - www.rucnipracehk.blog.cz

Tak přeji příjemné chvíle strávené při zavařování a radost z dobrého výsledku.

330.jpg 331.jpg

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz