CHOVÁME DOMA FRETKU

5783.jpg Je mezi námi mnoho takových, kteří by rádi chovali doma nějaké zvířátko, ale mají málo času, malý byt-nebo obojí dohromady. Nejen pro pracovně vytížené se jako ideální „panelákový“ miláček jeví fretka.

Je malá, její chov nezatíží rodinný rozpočet, až 20 hodin denně spí a svou hravou a milou povahou vnese do našich životů mnoho radosti. Chov fretek však není příliš rozšířen a základní informace často chybí. O fretce si leckdo myslí, že je to zvíře hloupé, zlé, nečisté a odporně páchnoucí. Opak je pravdou, fretky jsou ideálními společníky pro každého, kde tráví mnoho času v práci, nebo má malý byt a chov třeba psa by byl poněkud problematický. Fretka je v podstatě přirovnatelná svou povahou ke kočce, je velmi chytrá, porozumí skoro všemu, ale jen na ní záleží, zda poslechne nebo ne. Oproti kočkám má velkou výhodu- i ve stáří (okolo 10ti let ) je stále čilá, hravá a veselá.

Zápach

Fretka je v podstatě domestikovaný tchoř a tchoř má snad jediné symonymum-smrad. Stejně jako tento druh i fretka má pachové žlázky, z nich je fretka při stavu ohrožení schopná vystříknout páchnoucí tekutinu. Pokud je zvíře v klidu, chováme se k němu mile a nestresujeme ho, nemusí tuto svou zbraň nikdy použít. Dříve se přistupovalo k jejich odstranění, ale podle novelizace zákona o týrání zvířat je tento zákrok dnes již zakázán.

Žlázky jsou jedna věc, dále platí, že toaleta fretky se musí pravidelně čistit a pelíšek fretky, který musí být omyvatelný, často pereme. Pokud držíme fretku v čistotě, nemusíme se zápachu bát. Jak již bylo zmíněno, fretka se velmi snadno naučí používat stejnou toaletu jako třeba kočka. Stačí plastová miska s kočičím pískem (stelivem).

Povaha, útočnost

Podobně jako jakákoliv jiná zvířata i fretka dospívá. Z hravého mláďátka se najednou stane 5784.jpg tvrdohlavý a kousavý útočník. Je to období puberty fretek, přichází okolo jednoho roku života a trvá asi dva měsíce. Fretka začíná být drzá, útočná a zřejmě i poprvé použije svou pachovou voňavku. Za čas se však vše zklidní a fretka bude zas jako dřív. Chybou by bylo dát v tomto období fretku pryč nebo ji jednoduše vyhodit. Nesmíme se nechat zastrašit a musíme vyčkat.

Může, ale nastat i ten případ, že fretka kouše a je zlá stále. Téměř na 100% je to chyba majitele. Pokud se totiž svojí fretce nevěnujeme a nevšímáme si jí, nemůžeme se divit, že nebude příliš ochočená.

Obydlí

Fretku v žádném, případě nesmíme nastěhovat do skleněného teráriá. Pro její chov v bytě budeme potřebovat klec nebo voliéru (velikost by měla být 1 x1,5 m x 0,7m na výšku) Dále bude fretka potřebovat pelíšek ( měl by rozhodně být z nějakého dobře omyvatelného materiálu), misku na jídlo a napáječku. Fretce bychom určitě měli pořídit nějaké hračky. K důležité výbavě patří ještě již zmíněná toaleta s pískem a vodítko na procházky.

Někdo chová svují fretku i na balkoně ve venkovní voliéře. Je to možné, fretce se nic přes zimu nestane, ale hrozí zde ta skutečnost, že na ní jednoduše budeme zapomínat. Výsledek bude jako v případě stálého uzavření v kleci v bytě-neochočenost fretky a možná kousavost.

Snášenlivost

Vyjde se psem i s kočkou. Pozor musíme dát na papoušky nebo myši, které považuje za svou přirozenou kořist. Chovat samozřejmě můžeme myši i opeřence, jen je nepouštíme po bytě dohromady.

Potrava

Fretka ní toho celkem málo. Vhodné jsou kočičí konzervy nebo granule. Ale prodává se i kvalitní krmivo určené přímo fretkám. Vhodným dopňkem potravy jsou i vitamínové pasty, které fretky milují.

Procházky

Podstatou vycházek s fretkami určitě není venčení nebo vyvětrání. Fretka se, jak již bylo řečeno, naučí používat svoji domácí toaletu. Význam vycházek je v první řadě socializační. Na vycházce jde zejména o vzájemný kontakt více jedinců. Vyplatí se venčit svoje zvířata společně s jiným chovatelem fretek, zvířata si spolu dovedou báječně pohrát.

Kromě vodítka je dobré mít i cestovní batůžek nebo tašku. Fretka, která se rychle unaví, se má kam schovat a vyspat se. Ještě větší význam má batůžek při cestě dopravními prostředky.

Klíčová slova

fretka

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze
  • Neregistrovaný uživatel
    23.03.2014 | 16:54

    RomanM

    A možno ešte jedna doležitá vec, ktorú určite treba spomenúť - říje. Říje je u samičiek velmi nebezpečná a musí sa riešiť kastráciou (chirurgickou, alebo chemickou)! U samčekov zas pri říji treba rátať s vyšším pachom (asi ako u kocúrov). Odpověďět

  • Neregistrovaný uživatel
    23.03.2014 | 16:52

    RomanM

    ano, pekný článok. doplnil by som, že fretka nie je vhodná k menším deťom, pretože potrebuje určitú pozornosť, starostlivosť. A hlavne - skor ako si ju zaobstaráte - treba si pozriet stránky fretčieho klubu, prípadne aj forum, dopredu si zaobstarať všetko potrebné (na fore najdete aj špeciálne pelíšky, boudičky, hamaky) a treba si pred príchodom fretky trošku zabezbečiť byt, aby bol fretkoodolný :) Odpověďět

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz