GLOXÍNIE (SINNINGIA) - KVĚTINA PRO KAŽDÉHO

6652.jpg  
















Správná pokojová květina by měla mít nejen pěkný tvar a snadno se pěstovat, ale zároveň i pěkně kvést. Gloxínie všechny tyto podmínky splňují. Plný kompaktní tvar rostliny a veliké nálevkovité květy představují skutečně nádhernou podívanou. Gloxínie, správně též sinningie pochází z Brazílie, kde se nachází kolem 20ti druhů. Pro pěstování v květináčích se používá kříženec Sinningia x hybridy, který vzniknul z druhů. S. speciosa a S. regina. Všechny nové kultivary se vyznačují velkými, měkkými tmavozelenými listy a mohutnými květy, které mohou být v barvě bílé, růžové, fialové nebo červené. Vyskytovat se mohou také atraktivní dvoubarevné formy květů, nejčastěji v kombinaci s bílou. Gloxínie se nejčastěji prodávají jako bohatě nakvetlé mladé rostliny.

Pěstování:

Gloxínie není náročná na podmínky pěstování. Naprostým základem úspěchu je mít na paměti, že se jedná o rostlinu hlíznatou, která po odkvětu zatahuje a posléze vyžaduje určité období klidu. Gloxínie je krásná po celou dobu květu a po několik týdnů se stále rozvíjí nová poupata. Poté co dokvetou poslední, začne rostlina rychle žloutnout a sesychat. V této době ji musíme přestat zalévat. Rostlina se zatahuje do hlízy a další pěstování je už možné jen z těchto hlíz. Poté co listy úplně seschnou, hlízu vyndáme a z květináče a očistíme ji od zbytků zeminy. Hlízy skladujeme při poměrně vysoké teplotě – 15ti °C, nikdy ne ovšem vyšší. Opět je vysazujeme až na jaře. Výsadba je jednoduchá, podobně jako begonie je vysadíme mělce pod povrch. Volte vždy přiměřeně velký květináč a do vysazujte vždy jen jednu hlízu do středu každého květináče. Při teplotě okolo 20ti stupňů opět bohatě nakvétají.

Půda:

substrát by měl být kvalitní, propustný s přídavkem rašeliny, optimální je do něj přidat pozvolna rozpustné hnojivo typu Osmocote.

Světlo:

ideální je místo na parapetu u okna. Dáme však pozor na přímé silné sluneční záření které může rostlinu popálit.

Zálivka:

musí být pravidelná, rostlina by nikdy neměla přeschnout. Rostliny nemají rády studenou vodu, ideální je požívat odstátou vodu pokojové teploty. Do zálivky se vyplatí již od přidávat tekuté komplexní hnojivo. Gloxínie rostou dobře i v bytech panelových domů, jako většina pokojových rostlin, však přivítá vyšší vzdušnou vlhkost. Na topení je vhodné umístit odpařovač nebo alespoň zvlhčovat vzduch pomocí mlžení.

Gloxínie můžeme také již koupit ve formě hlíz. Nabídka je většinou bohatá a můžeme si vybrat barvu, jaká se nám nejvíce hodí. Vypěstovat z hlízy ji zvládnou i děti a bude stejně krásná, jako když jí koupíme v obchodě již nakvetlou. Jednoduše si tak můžeme vypěstovat i větší množství rostlin, které pak mohou sloužit jako pěkný dárek pro naše blízké.

6656.jpg

6657.jpg

6658.jpg

6659.jpg

6660.jpg


 

Foto autorka textu.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz