OCHRANA PROTI CHOROBÁM A ŠKŮDCŮM POMOCÍ ROSTLINNÝCH VÝLUHŮ

6805.jpg



















Ti, kteří se rozhodnou pěstovat na své zahradě zeleninu či okrasné rostliny, musí záhy čelit invazi škůdců a zákeřných houbových chorob. Pravda, stačí zajít do první zahrádkářské prodejny a nakoupí se celá baterie insekticidů a fungicidů. Boj z nezvanými zákeřníky může začít. Možná ale, že si připadáte jako při postižení rýmou, kdy vám lékař předepíše hromadu léků a po týdnu jste fit, stejně jako při léčbě citrónem, medem a dalšími přírodními produkty. Co tak zkusit přírodní extrakty také při léčbě rostlin? Můžeme se obejít bez chemických přípravků? Čím je nejlépe nahradit? Pojďme zkusit bylinky. Ty pomáhají svými aromatickými vlastnostmi jako ochrana rostlin proti hmyzu a chorobám bez použití chemických postřiků. Můžeme si odzkoušet následují kombinované výsadby. 

-        Levandule chrání růže před zelenými mšicemi

-        Saturejka vysazená mezi fazolí odpuzuje mšice

-        Máta peprná, šalvěj a tymián odpuzují běláska zelného

-        Bylinky rovněž svým nektarem lákají užitečný hmyz, jako například pestřenky, zlatoočky nebo slunéčka, které jsou účinnými predátory škůdců

-        Mšice můžeme velmi šikovně odlákat od stromků s drobným ovocem a zeleniny tak, že jim nabídneme záhon lichořeřišnice. Mšice ji milují tolik, že se za ní ochotně přestěhují

Nyní si můžeme vyzkoušet několik zahrádkáři odzkoušených výluhů .


Výluh z kopřiv proti mšicím

1kg čerstvých nebo 200g sušených kopřiv zalijeme 10l vody a necháme 14 dní kvasit při teplotě 20 stupňů.. Každý den musíme promíchat. Na zálivku naředíme koncentrát  vodou v poměru 1 : 10 a  na postřik    1 : 20.


Výluh z přesličky proti rzi a strupovitosti

300g čerstvých nebo 30g sušených lodyh přesličky rolní necháme změknout v 10l vody. Obsah nádoby 10 minut povaříme. Po vychladnutí přecedíme a zředíme vodou v poměru 1 : 5.


Vratičový výluh proti mšicím a sviluškám

300g čerstvé nebo 30g sušené nati z vratiče přelijeme 10l vroucí vody. Nálev necháme 10 – 15 minut odstát a scedíme. Jakmile vychladne, ředíme v poměru 1 : 3.  Vratič také odpuzuje mravence a myši.


Rebarborové listy odpuzují mšice na fazolích a bobu

Mšice na fazolích zaženeme výluhem z čerstvých listů rebarbory. Listy trochu pomačkáme, natrháme, navrstvíme do kbelíku a zalijeme vodou. Za dva dny je výluh hotový. Rostliny fazolí a bobu výluhem polijeme nebo postříkáme.


Ochrana broskví proti kadeřavosti přesličkou

Na 10 litrů vody použijeme 150 g sušené nebo 1 kg čerstvé natě přesličky rolní. Přelijeme ji velmi horkou vodou a necháme 24 hodin stát. Poté přecedíme a používáme. Na chladném místě vydrží asi týden. Připraveným odvarem postřikujeme opakovaně listy a konce výhonů. Léčebná kúra by měla trvat tři dny, celkový počet postřiků je asi osm.


Proti různým houbovým chorobám pomůže česnek

700 g neloupaných nasekaných stroužků česneku přelijeme 10 litry horké vody. Necháme den stát, poté přecedíme a neředěný použijeme k postřiku rostlin.


Proti hrabošům pomocí listů černého bezu

Velmi účinná je jícha, kterou si připravíme z 1 kg čerstvých listů bezu černého a 10 l vody a necháme louhovat 3 dny. Jíchu nalijeme do blízkosti hraboších děr.


Posílení a hnojení rostlin

Pro tento účel se používají nejčastěji zákvasy neboli jíchy z kopřivy či kostivalu. Rostliny nastříháme na menší kousky a naplníme jimi kbelík asi do tří čtvrtin. Zatížíme kamenem a zalijeme vodou. Kbelík volně přikryjeme a postavíme na polostinné místo. Směs za několik dní začne kvasit. Čas od času směs promícháme. Zhruba za 14 dní je jícha hotová – tekutina získá tmavou barvu a přestane kvasit. Jíchu naředíme v poměru 1 : 10 a zaléváme jí zeleninu a ovocné stromky. Podobně jako kopřivovou jíchu lze jíchu připravit také z vylámaných rajčatových výhonků, vnějších zelných listů, pampelišek i měsíčku. Zálivka těmito naředěnými jíchami výrazně posiluje zeleninu i půdu.

Možná na závěr malé upozornění, nečekejme od těchto přírodních a lidových metod rychlý a razantní účinek jako u tvrdých chemických přípravků. Rozhodně ale stojí za odzkoušení a případně upravení či doplnění podle vlastních zkušeností.

Foto autor textu.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz