RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ,24-2014 NA FTV PRIMA 15.6.2014 OD 12,30 HODIN

6961.jpg
















Obsah 24. dílu pořadu Receptář prima nápadů:  o raných bramborách -  ekologicky na zápach septiku - na chalupě u Lekešů - šikovné ruční nářadí na údržbu trávníku - úprava koše k sekačce - saláty rané i letní - dekorační koule - místo pro přírodu - další recept ze soutěže minigrilování - péče o klouby - o bylinkách

Video 24. dílu pořadu Receptář prima nápadů si můžete přehrát ZDE:

http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-24-0


00:20

6984.jpg

24. díl Receptáře prima nápadů začíná před chalupou hlasatelky Stanislavy Lekešové.


01:27

6965.jpg

6966.jpg

6967.jpg

Rané brambory a jejich varné typy

Pan Jiří Procházka ví o bramborách téměř vše. Do Receptáře tentokrát přinesl ukázky raných odrůd již z letošní sklizně, které byly pod fólii – netkanou textilii vysázeny 28. 2. 2014. Díky přikrytí fólií dosáhli pěstitelé požadovaných +8 stupňů Celsia, důležitých pro nastartování růstu sadby. A tak, kdo prý zariskoval a začal sázet koncem února, mohl první brambory sklízet již koncem května. S mírnou loňskou zimou, v dobré kondici přezimovali také bramboroví škůdci. Vzhledem k brzké úrodě raných brambor se ale u nich mandelinka neměla čas projevit.

Andrea, velmi raná, varný typ A, salátová,

Nandina, velmi raná, varný typ B,

Viviana, velmi raná, varný typ B, Lou

Alexandra, velmi raná, varný typ A, salátová,

Preciosa, velmi raná, varný typ A, salátová,

Anuschka, velmi raná, varný typ AB, Lou, salátová,

Liliana. Velmi raná, varný typ B,

Bellarosa (červenoslupká), velmi raná, varný typ B,

RedSonia (červenoslupká), velmi raná, varný typ B,

Jak je to se značením různých typů brambor v maloobchodě?

Salátové brambory, varný typ A, jsou označeny zelenou barvou a po varu jsou lojovité, pevné, vhodné k přípravě bramborového salátu.

Přílohové brambory, varný typ B, se označují na sáčcích červenou barvou a

Moučné brambory, varný typ C, jsou označeny modrou barvou a jsou vhodné k přípravě bramborové kaše, nebo bramboráků.


04:52

6974.jpg

6975.jpg

6977.jpg

6978.jpg

6979.jpg

6981.jpg

Pomocí užitečných enzymů a bakterií proti zápachu z kanalizace

Žumpa, či septik mohou svým zápachem znepříjemnit pobyt na zahradě, nebo chalupě. Firma Subio nabízí ze svého výrobního sortimentu celou řadu výrobků, které dokáží díky obsahu bakterií a enzymů nežádoucí zápach kanalizace potlačit. Bakterie a enzymy jsou dodávány v suchém stavu a aktivují se rozpuštěním ve vodě. Aplikace se provádí několikrát v průběhu týdnů. Firma Subio nabízí také řešení pro případy kanalizace zanesené tuky. Zápas se zápachem je pomocí výrobků Subio ekologický.

Webové stránky dodavatelské firmy subio.cz


08:47

6989.jpg

6990.jpg

6991.jpg

6992.jpg

6993.jpg

6994.jpg

Radíme paní Lekešové jak pečovat o trávník na její chalupě

Receptář se přišel podívat na chalupu za hlasatelkou Stanislavou Lekešovou. Jako správný host přivedl také odborníka na péči o okrasný trávník, pana Kopřivu. Ten sebou přinesl šikovná nářadí ze sortimentu firmy Fiskars, vytrhávač plevele, prořezávač, provzdušňovač a ořezávač. Všechny tři posledně jmenovaná nářadí se nasazují na jeden univerzální nástavec. Šikovným doplňkem jsou nůžky k zastřižení okrajů trávníku.  

Webové stránky fiskars.cz


13:27

NOVÁ SOUTĚŽ DACOM


14:55

Nad dopisy diváků

Moderátorka Veronika Nováková nad dopisy diváků připomíná, že probíhá červnové kolo soutěže „Kdo z vás to má“, ve které může vítěz získat praktický naviják se zahradní postřikovací hadicí. Vaše úspěchy pěstitelské, chovatelské, nebo řemeslné, doložené fotodokumentací s popisem, můžete zasílat do e-mailové schránky receptar@friendly-production.cz .


16:33

6999.jpg

7000.jpg

7001.jpg

7002.jpg

7003.jpg

7005.jpg

Úprava sběrného koše u sekacího traktůrku

Pan Zdeněk Nečas si pořídil traktůrkovou sekačku, ale její koš na trávu byl pro jeho použití příliš malý. Vyrobil si proto závěsný vozík s dřevěnou klecí a trubici odvádějící posekanou trávu ze sekacího mechanismu prodloužil nad vozík. Aby systém fungoval, musel vyměnit sekací nůž na čtyřramenný a konce nožů nahnul tak, aby nůž vytvářel tlak vzduchu pomáhající odvádět posekanou trávu do vozíku.


18:54

7006.jpg

7009.jpg

7014.jpg

Jak se vyznat v odrůdách  salátů

Je čas pro druhou letošní sklizeň raných salátů, tentokrát těch pěstovaných na volných záhonech mimo skleníky a pařeniště. Vhodnými odrůdami pro vysazování na volná prostranství a to i pro sklizně v druhé polovině roku jsou:

Safír, určené pro pozdní sklizeň,

Amur, máslová odrůda, určené pro pozdní sklizeň,

Adinal, celoroční odrůda,

Galander, římský typ, výsev ještě v červnu, červenci,

Larsen, salát ledového typu, celoroční odrůda,

Dubáček, výsev ještě v červnu, červenci,

RoseMarie, s červeným zabarvením, výsev ještě v červnu, červenci,

Na salátech se letos objevila salátová plíseň, jak se jí bránit a co ještě salátům hrozí? S ohledem na krátké lhůty pro sklizeň zde není vhodné používat chemické přípravky, ale spíš pěstovat odrůdy, které jsou geneticky proti plísni salátové resistentní. Tuto informaci najdou pěstitelé na sáčku se semeny, nebo v katalozích semenářských firem.   


22:18

VYHLÁŠENÍ VÍTĚZŮ SOUTĚŽE FISKARS.CZ, AMISPO.CZ, IXODERM.CZ


23:14

Zpět na chalupě Stanislavy Lekešové o dekoracích na zahradě.


23:46

7018.jpg

7025.jpg

7027.jpg

Dekorační koule

Paní Hořákovou napadlo, jak z rozbité dlažby vytvořit dekorační koule. Základním materiálem jsou polystyrénové polokoule, které se dají zakoupit. Z různě barevných dlaždic rozbitých na nepravidelné kousky vytváří s požitím stavebního lepidla mozaiku. Nakonec mozaiku zaspáruje spárovací hmotou na dlažbu.


27:44

7032.jpg

7034.jpg

Čeští ochranáři přírody vykupují cenné lokality

Na webových stránkách mistoproprirodu.cz  se můžete dozvědět o záslužné dlouhodobé akci Českého svazu ochránců přírody v ochraně vzácných krajinných lokalit. Pan dr. Vlačiha je jedním z iniciátorů projektu, který trvá již 10 let. Za tuto dobu se podařilo vykoupit asi 90 ha ve více než 20ti lokalitách v celé ČR, kde stojí za to intenzivně chránit tamní biotopy.


32:30

NOVÁ SOUTĚŽ SUBIO.CZ


33:53

Znovu na chalupě paní Lekešové. I když je její zahrada především okrasná, má také koutky se zeleninou, kde pěstuje, rajčata, cukety, nebo cibulku.


35:52

7042.jpg

7045.jpg

7046.jpg

Další recept ze soutěže Minigrilování

Dalším receptem, který se probojoval do finále soutěže Minigrilování, na jarní výstavě Hobby jaro v Českých Budějovicích byl:

Party fenykl (vhodné k bílému vínu), paní Marty Jankovičové

Ingredience:

2 bulvy fenyklu, 2 mozzarelly, 4 bagety, 

Marináda:

sůl a pepř, 1 lžíce balsamico octa, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1 citronu, cukr dle potřeby

Postup přípravy:

bulvy fenyklu nakrájíme na plátky a dáme do marinády z ostatních ingrediencí. Marinujeme 1 hodinu. Potom dáme na gril. Bagety podélně rozkrojíme a ogrilujeme. Do teplých baget vložíme plátky mozzarelly a ogrilovaný fenykl.

39:19

O péči o klouby a jejich výživě

Jak je to s výživou kloubů, jaký pohyb kloubům prospívá a jak vlastně kloubová chrupavka funguje, se dozvíme v této epizodě, včetně toho, jak můžeme potravinovými doplňky přispět k tvorbě potřebného kolagenu v těle.

43:18

NOVÁ SOUTĚŽ BAYER.CZ

44:06

7055.jpg

Bylinkám se na chalupě u Lekešů daří

U Lekešů na chalupě se také daří bylinkám. Nesmí zde chybět levandule, tymián, oregano, šalvěj, máta a meduňka. Paní Lekešová si bylinky na zimu zamrazuje (tymián, mátu a šalvěj), vyrábí si také bylinkové máslo ze všech bylinek, které jsou právě k dispozici, přidá do másla spolu s citronem a česnekem, zamíchá a je to prý vynikající. Pan Kopřiva tvrdí, že podpořit aroma bylinek na záhonu lze velmi jednoduše. Stačí do bylinného porostu vysadit feferonku. Zajímavé jsou vlastnosti bylinek, jako přirozených ochránců jiných rostlin. Pokud se například vysadí levandule mezi růže, odpudí napadení růží mšicemi. Výluh ze směsi bylinek (cca 200g bylinek na 1 litr vody necháme louhovat 24 hodin) může sloužit také jako ekologický postřik zeleniny proti savému a žravému hmyzu.    

47:33

Pozvánky na výstavy

49:12

Závěr pořadu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz