ANTIOXIDANTY PRO NAŠE ZDRAVÍ

7218.jpg Všude se o nich mluví, víme že jsou důležité pro naše zdraví a že bychom na ně ve své stravě měli pamatovat. Co ale vlastně antioxidanty jsou? Jak je z názvu patrné, působí proti procesu který se nazývá oxidace. Zjednodušeně můžeme definovat, že antioxidanty jsou takové látky, které potlačují aktivitu volných /kyslíkových/ radikálů. Pokud si vezmeme jako příklad lidské tělo, víme, že v něm tzv. volné radikály vznikají např. při konzumaci nevhodných potravin (přepálený tuk, uzeniny, instatní potraviny), při pobytu v znečištěném prostředí či v případě vystavení dlouhodobému stresu.

Ve zdravém těla je tvorba volných radikálů a antioxidantů v rovnováze. Pokud je ale organizmus vystaven některým ze zmíněných stresů, nemoci nebo těžšímu úrazu, dochází ke zvýšení počtu volných radikálů a k tzv. oxidačnímu stresu. Volným radikálům se přičítají takové vlastnosti jako je předčasné stárnutí, oslabení a poruchy imunity, vznik nádorových onemocnění, nemoci srdce a cév, deprese.

Antioxidanty pocházejí z různých zdrojů, některé si tělo vytvoří samo, jiné najdeme v rostlinné říši a celá řada se jich vyrábí i umělě.

S mnohými antioxidanty se setkáme v potravinách, kam se přidávají při výrobě, zejména pro zvýšení trvanlivosti. Najdeme je např. v tucích, kde zabraňují předčasné oxidaci – žluknutí. Na etiketě odhalíme jejich přítomnost pod označením písmenem E a příslušným číslem. Ne včechny „Éčka“ jsou tedy nežádoucí a jedovaté. K nejpoužívanějším potravinovým antioxidantům patří kyselina askorbová, vitamín E, fenoly,galáty a siřičitany.

K nejznámějším antioxidantům, které si naše tělo umí zcela nebo z části vytvořit, řadíme např. koenzym Q10, melatonin a řadu enzymů.

Antioxidantů, které můžeme přijmout potravou, je také celá řada a jsou stále předmětem výzkumů, k těm nejvýznamějším patří vitamíny (vitamín A, E, C, B2, B15), karotenoidy, třísloviny, fenoly, sloučeniny některých stopových prvků jako je zinek, měď a selen, amynokyseliny (taurin, glutation) kyselina chlorogenová, glykosidy, flavonoidy, a další.

Ačkoliv uměle vyrobené antioxidanty, např. vitamín C nejsou nijak škodlivé, vždy se doporučuje vsadit na ty které můžeme získat z přírody. Jejich nejlepším zdrojem je ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, byliny a koření. V čím čerstvější formě je dostaneme do těla, tím, lépe. Dlouhodobé skladovaní, případně v nevhodných podmínkách, je rychle ničí. Velký vliv na kvalitu a obsahové složení má samozřejmě i způsob pěstování a klimatické podmínky.

Ovoce a zeleninu bychom měli zkonzumovat rychle po sklizni, případně zvolit šetrný způsob konzervace. Ovocné a zeleninové saláty, džusy, kaše a smoothie připravujeme těsně před konzumací. Zejména čerstvě lisované štávy by se měly vypít nejpozději do 20 minut od vylisování. Ořechy a semínka zařazujeme do jídelníčku vždy zásadně nepražené a nesolené. Z hlediska příjmu antioxidantů a „biologické aktivity“ potravin, jednoznačně vede syrová strava - RAW food. Někým zatracovaná, pro jiné životní cesta a nalezený zdroj vitality, zdraví a energie.

Něktré plody které nám příroda poskytuje jsou tak silné, že je přímo antioxadanty nazýváme. Jejich účinnost se uvádí číselně, tzv antioxidačním koeficientem. Mezi ty nejúčinější domácí patří: ostružiny, oregano, plody dřínu, červené papriky, kopr, maliny, švesky, velké červené fazole, černý rybíz, máta, zelené listy mladých obilovin, borůvky, špenát, brusinky, plody černého bezu, brokolice, naklíčená vojtěška, červená řepa, červené hrozny

Z importovaných produktů patří k zázrakům plody kustovnice čínské – Goji, lékořice, granátová jablka, nepražené kakaové boby, plody Acai, pekanové ořechy, hřebíček, kurkuma, kvalitní zelený, případně černý čaj, mango,

Zdraví z vlastní sklizně

Na zahradě si můžeme vytvořit i samostatný koutek zaměřený na rostliny s nejvyšší antixidační schopností. Abychom získali skutečně hodnotné produkty v bio kvalitě, musíme dodržovat přísná pravidla. Prvním, nesmírně důležitým krokem, je správný výběr stanoviště. Mělo by být v podstatě to nejlepší, jaké můžeme k pěstování poskytnout, nikdy nezvolíme zastrčený kout s nedostatkem světla. Stanoviště by mělo ideálně být plně osluněné, chráněné před větrem. Půda lehká, výhřevná s dostatkem živin. Od posledního použití herbicidů, pesticidů nebo umělých hnojiv by mělo uběhnout několik let.

Při pěstování budeme používat jenom dobře uleželá organická hnojiva, likvidace plevelů pouze manuálně a v případě ataku škůdců se spolehneme na ruční sběr, biologickou ochranu nebo na čistě přírodní přípravky. I když to vypadá jako návrat do středověku, za vypěstování vlastních plnohodnotných „léků“ to stojí. Velkou roli hraje právě stanoviště a dobře připravená půda, pokud se rostliny budou cítit dobře, budou silné a vůči napadení chorobami a škůdci odolnější. Pro naše bio pěstování dobře nahrává i skutečnost, že většina silně antioxidačních rostlin je celkem nenáročná a pěstování je snadné i pro začátečníky. Z plodin jsou zcela zásadní keře ostružin a malin, nesmí chybět černý rybíz a záhonek s bylinkami. V zeleninové části vysadíme brokolici, fazole, česnek, papriky a rajčata.

Všechny plody necháme před sklizní dobře dozrát, v kvalitně vyzrálých plodech je obsah účinných látek nejvyšší. Pokud máme ovoce a zeleniny nadbytek, musíme zvolit šetrný způsob konzervace. Ty nejkvalitnější plody nikdy nerozkrájíme do kompotu, ale zmrazíme je, nebo usušíme. Sušení by mělo probíhat v sušičce s nastavitelnou teplotou a to vždy do max. 40 st C. Tento způsob je pomalý ale výsledkem jsou ty nejlahodnější a nejzdravější sušené plody jaké jste kdy jedli.

Jídelníček si nezapomeneme vylepšit ani o tropické lahůdky. Při nákupu je rovněž vhodné vsadit na certifikované výrobky v bio kvalitě. Pozor při nákupu sušených plodů prodávaných na váhu. Levné sušené ovoce se často trhá nezralé, dobarvuje se, síří se, nebo jinak chemicky konzervuje. Špatné skladovací podmínky mají za násladek rozvoj plísní, nehledě na to, že jen velmi těžko vypátráme expirační lhůtu. Plody barvené, chemicky upravené a proslazené nekupujeme.

Recepty

RAW ostružinovo malinový cheese cake

1/2 hrnku vlašských ořechů, 1 hrnek datlí, 1/4 čajové lžičky soli , 1 hrnek namíchaných malin a ostružin, 1 hrnek kešu namočených přes noc ve vodě, 1/2 hrnku kokosového oleje, 1/3 hrnku javorového syrupu

Nejprve musíme připravit korpus. Protože se jedná o RAW recept, nic neupravujeme tepelně. Pro výrobu potřebujeme kuchyňský mixér (food processor, chopper) ve kterém zpracujeme datle a ořechy spolu s trochou soli tak aby vznikla lepivá hmota. Poté použijeme dortovou formu, kterou vespodu vyložíme papírem na pečení, papír můžeme trošku potřít kokosovým olejem. Na papír natlačíme vzniklou ořechovodatlovou hmotu a dáme do chladničky

Na výrobu vrchní vrstvy rozmifujeme maliny, ostružiny, kešu, zbylý olej a sůl a javorový syrup tak, aby výsledná hmota byla co nejjemnější, bez kousků. Špachtlí naneseme na korpus a dáme opět do ledničky. Před servírováním otevřeme formu a koláč nakrájíme na kousky.

Obměna: na korpus můžeme použít také para ořechy, nebo směs vylepšit strouhaným kokosem. Vršek koláče ozdobíme celým ovocem.

Brokolice s piniovými semínky

Brokolice, tři lžíce raw piniových semínek nebo mandlí, dvě lžíce olivového oleje nebo ghee, i hrnek nasekané cibule, 3 lžice naklíčené vojtěšky, sůl, pepř, balsamikový ocet

Na trošce ojele opečeme čtvrtinu množtví semínek nebo mandlí, stačí cca tři minuty, dokud nezačnou lehce hnědnout. Poté je vyndáme na misku s ubrouskem, který vsákne přebytečný tuk. Na pánvi za mírného plamene opečeme cibulku do měkka nebo dozlatova, jak kdo preferuje. Mezitím v páře nebo ve vodě šetrně připravíme brokolici, dokud není měkká, pozor nerozvařit, stačí několik minut. Nakonec ve větší míse smícháme, cibuli, brokolici, opečená a syrová semínka, vojtěšku, podle chuti sůl, pepř a balsamico. Chutná výborně.

Supreme shake

1 hrnek čerstvých borůvek, 1 hrnek sladkých jahod, 2 hrnky zralého manga, 1 lžíce prášku sušeného zeleného ječmene, 2 velké lžíce sušených plodů kustovnice, 3-5 snítek čerstvé máty, čtvrt až půl hrnku vody

Ve výkonném mixéru vše rozmixujeme do hladka, nalijeme do sklenic a ozdobíme mátovými lístky, jahodou a i hned vypijeme.

7220.jpg

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz