BAREVNÁ ZELENINA

7249.jpg Nejen barevnými květinovými záhony může hýřit zahrada. Protože i zeleninové druhy a především pak nové odrůdy lákají pěkným vybarvením , přišli se zajímavým nápadem ve firmě Semo Smržice …. Využít škály barev a naplnit do jednoho sáčku vždy několik odrůd lišících se barvou.tak že v jednom sáčku jsou např. tři barvy hybridních paprik, tři barvy fazolí, tři barvy cuket ad. Celá kolekce , která obsahuje devět druhů nese výstižný název – Paleta barev.

Teď se ale nevěřící pěstitel zeptá:“ jak ale jednotlivé odrůdy v sáčku odliším?“. A právě zde je nápad, který ocení jistě všichni, kdo novou řadu vyzkouší. Osivo je nejen mořené proti chorobám a škůdcům, ale především obarvené tak, aby barva odrůdy korespondovala s barvou osiva v sáčku.Tak například u hybridních silnostěnných paprik jsou semena žluté odrůdy Gelby F1, nabarvena žlutě, oranžové Oreny F1 jsou oranžová a odrůda Rubika F1 má semena v sáčku obarvena na čeveno. Zajímavý nápad, který se podařilo pro letošní sezónu realizovat určitě potěší pěstitele nejen možností vyzkoušet několik odrůd najednou, ale současně i přináší finanční úsporu, kdy místo několika sáčků postačí pro výsev pouze jeden. A jednotlivé odrůdy se pak v době výsevu podle barvy výborně rozdělí. Které druhy ale paleta barev obsahuje?

1. Cukety – jsou zastoupeny třemi odrůdami, a to zelenou Back Beauty, žlutou Goldline F1 a bílá odrůda je Bětka F1. Všechny uvedené odrůdy je možné zakoupit i samostatně a patří k nejvyhledávanějším odrůdám v sortimentu cuket. Většinou pro potřeby jedné domácnosti postačí pouze několik rostlin cukety vzhledem k mimořádné úrodnosti a vitalitě. Proto možnost vyzkoušet všechny tři odrůdy z jednoho sáčku uvítají jistě všichni, kteří pěstují cukety pouze jako doplněk zeleninových výsadeb.Cukety je možné pěstovat z předpěstovaných sazenic , v teplejších oblastech pak z přímých výsevů v květnu. Sazenice s vysazují na stanoviště ve druhé polovině května, kdy již nehrozí pozdní mrazíky.

2. Fazole – jsou v sáčku zastoupeny třemi odrůdami, fialové Purple Queen žluté Aidagold a zelené zastupuje odrůda Bona.Všechny odrůdy jsou keříčkové a využívají se především pro sklizeň zelených lusků. Fazole se vysazují přímo na stanoviště, ale důležité je vědět, že pro rychlé vyklíčení potřebují již vyhřátou zem. Proto se nevyplácí výsev uspěchat, ale rozhodně postačí počkat si na konec května až začátek června. Fazole rychle rostou a brzy nasazují lusky.

3. Chili papričky jsou úplnou novinkou ve stávajícím sortimentu a jejich barevná směs by neměla chybět na žádné zahrádce. Červená odrůda je Damián, oranžová Kilián a žlutá odrůda nese název Lorián. Všechny mají atraktivní tvar, jsou špičaté, tenké, kratší a pořádně pálivé. Vzhledem k ranosti je možné pěstování nejen ve sklenících a fóliovnících, ale i ve volné půdě. Podmínkou je však časný výsev, již v první polovině února, aby sazenice v době výsadby na stanoviště byly dobře vyvinuté, silné a začaly brzy nasazovat plody.

4. Květáky ve třech barvách zastupuje fialová odrůdy Graffiti F1, bílou odrůduCollage F1 a zelenou zastupuje nová odrůda Gruner Universal. Všechny odrůdy se řadí mezi pozdní. Květáky se na zahrádkách pěstují především ze sadby, ale možnost vyzkoušet vypěstovat tuto poměrně náročnou plodinu, ze semínek a ještě v několika barvách , bude určitě úspěch. S přímým výsevem na stanoviště začneme v dubnu. V červnu se mladé rostlinky vysazují do sponu 60x50cm. Sklízet začneme od konce srpna.Květák vyžaduje záhřevné a osluněné půdy s dostatečnou zásobou živin. Vydatná zálivka je vhodná do doby tvorby růžic. Fialová odrůda při tepelné úpravě téměř neztrácí barvu a bude jistě zpestřením všech připravených pokrmů.

5. Mangold je plodina méně známá, doposud opomíjená, ale vzhledem k vynikajícím vlastnostem a možnosti kuchyňského zpracování si nachází stále větší oblibu. Zájem je především o zelenou odrůdu Lucullus, ale v řadě Paleta barev v sáčku najdete i rostliny červeného a žlutého mangoldu. Mangold je nenáročná zelenina, pěstovaná pro nadzemní část, kdy listové čepele se využívají jako špenát, čepele pak nahrazují chřest. Výsev provádíme od března do dubna přímo na stanoviště. Mohutné rostliny se pěstují ve sponu 30x20cm. Vyžaduje dostatek vláhy. Mangold ze srpnových výsevů přezimuje.

6. Papriky- jsou v paletě barev zastoupeny třemi odrůdami oranžovou – Oreny F1, žlutou Gelby F1 a červenou Rubika F1. Všechny jsou silnostěnné, sladké především vhodné pro pěstování ve sklenících a fóliovnících.

7. Patizony – patří mezi tykve a pro své dietetické vlastnosti patří mezi vyhledávané zeleniny. Zájem o jejich pěstování každoročně vzrůstá, proto i paleta barev zařadila do své kolekce právě patisony. Již nemusíme pěstovat pouze bílé – odrůda Patina, ale je možné vyzkoušet i žluté které představuje odrůda Sunburst F1 a zelené odrůda Patty Green F1. Patizony pěstujeme na slunném pozemku v první trati. Je vhodné zalévat rostliny většími dávkami vody v týdenních intervalech. Vhodná velikost plodů pro sklizeň je do průměru 15 cm. Přerostlé plody jsou tvrdé a ztrácejí hodnotu.

8. Ředkvičky – jsou v kolekci zastoupeny třemi barevnými odrůdami – bílá kulatá je Albena, žlutá kulatá je odrůda Zlata a tradiční červenou ředkvičkou je odrůda Kvarta. Všechny jsou určeny jak pro rychlení, tak polní pěstování.

9. Řepa salátová – patří mezi nejpěstovanější zeleniny u nás, především pro jednoduchou agrotechniku a nenáročnost. Až doposud jsme měli v sortimentu pouze řepu červenou kulatou a válcovitou. Sortiment s rozšiřuje ještě o další atraktivní odrůdy a to žlutou – Burpes Golden a odrůdu Tondo di Chioggia, která je unikátní vytvářením soustředných kruhů na průřezu, kdy se střídá červená a bílá barva. Červenou tradiční odrůdu zastupuje Červená kulatá. Díky nápadu nasáčkovat směsi barevných odrůd tak mohou pěstitelé najednou vyzkoušet všechny tři.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz