KALENDÁŘ ZAHRÁDKÁŘE - RADY LUDMILY DUŠKOVÉ NA SRPEN

7265.jpg Mangold

1. Nenechte záhony ladem

Na uvolněné záhony po rané zelenině můžeme stále vysévat ředkvičky. Je však nutné vybrat vhodné odrůdy. Jsou to např. Lada, Lidka , Tercie, Viola ad. Vybíráme především takové, které jsou vhodné pro dlouhý den a nevybíhají do květu. Dále pak je vhodné vysévat na uvolněné záhony hrách. Zde je výběr značně širší. Je možné použít všechny rané odrůdy hrachu dřeňového, cukrového případně i setého, výborně se osvědčují odrůdy Oskar, Junos , Rondo ad.V srpnu je výborná doba a výsev špenátu. Je již kratší den a tak nebude vybíhat do květu. Zde se nabízí odrůda Misano F1, Matador, Fuji F1 ad.

2.Nezapomeňte na mangold

V srpnu můžete jako následnou plodinu vysévat mangold. Velmi dobře přezimuje a na na jaře velmi brzy vyžene nové výhony, které jsou výborné na přípravu mangoldového špenátu.

Mangold je plodina méně známá, doposud opomíjená, ale vzhledem k vynikajícím vlastnostem a možnosti kuchyňského zpracování si nachází stále větší oblibu. Zájem je především o zelenou odrůdu Lucullus či Gagor, ale je možné pěstovat i rostliny červeného a žlutého mangoldu. Mangold je nenáročná zelenina, pěstovaná pro nadzemní část, kdy listové čepele se využívají jako špenát, čepele pak nahrazují chřest. Mohutné rostliny se pěstují ve sponu 30x20cm. Vyžaduje dostatek vláhy. Mangold ze srpnových výsevů přezimuje

3. Rajčata se vyplatí zakrátit

Počátkem srpna odstraňte rajčatům přibližně za šestým až sedmým vijanem vrcholy hlavních výhonů, aby všechny plody dozrály. Přitom ponechte nad posledním dobře vyvinutým vijanem pouze jeden list. Zároveň musíte v srpnu také včas odstranit každý postranní výhon, který na rajčatech objevíte.Tímto zásahem docílíte rychlejší a stejnoměrnější zrání plodů. Navíc se nemusíte obávat, že většina úrody nedozraje.

4. Je čas na zelené hnojení

Pro většinu zahrádkářů je obstarání kvalitního hnoje velkým problémem. Plnohodnotnou náhradou v dodání organického materiálu do půdy je zelené hnojení. Je to výsev vhodných plodin, které vytvářejí rychle dostatek organické hmoty. Na pozemky, kde nebudeme pěstovat brukvovitou zeleninu ( kedlubny, květák , zelí) vyséváme řepku, hořčici nebo směs obou. Dalším velice vhodným zeleným hnojivem je svazenka vratičolistá, luskoobilní směska ( hrách, peluška, oves ), bob, vlčinec apod. Po nárůstu objemu zelenou hmotu posečeme, nejlépe mulčovacím strojem nebo jiným mechanizmem, která hmotu rozdrtí a rozhodí po pozemku a poté ihned zaoráváme či zarýváme.

5. Réva potřebuje prosvětlit

Vinná réva se pěstuje i v chladnějších oblastech. Na chráněném místě zahrádky dává velice pěknou úrodu hroznů. Nesmí se však zapomínat na řez, který urychluje dozrávání hroznů. Teď vylamujeme zálístky , tedy menší výhony vyrůstající v paždí listů. Révu také osečkujeme, což znamená , že všechny výhony zakrátíme za šestým listem od posledního nasazeného hroznu a jalové výhony ( bez hroznů) můžeme odstranit úplně.

6. Neřízkujte si tis

Tisy jsou jedinou jehličnatou dřevinou, která se svou stínomilností hodí jako podrost pod vyšší, hlubokokořenící stromy. Uplatní se i při zakládání skupinových výsadeb. Jsou velmi dobrou kulisou proti prachu a hluku. Všechny tyto vlastnosti předurčují tisy ke všestrannému a nezaměnitelnému využití. Mnozí pěstitelé se proto snaží o namnožení vlastních rostlin, , protože kupovat sazenice se mnohdy prodražuje. Tisy můžeme množit pomocí semen nebo řízkováním. Záleží však na kultivaru, který vlastníme. Výsevem semen zbavených míšků se množí pouze T. baccata a T. cuspidata. Osivo je nutné předem stratifikovat. Stratifikace se provádí promícháním semen s vlhkým říčním pískem a uloží se v uzavřené skleněné nádobě do chladničky na dobu nejméně 5 měsíců. Po celou dobu stratifikace musí být písek mírně vlhký. Po ukončení stratifikace je vhodné provádět výsev na podzim, nejlépe do pařeniště. Řízkování je příhodnější nejen pro kultivary , ale i pro čisté druhy nejlépe v srpnu až září.

7.Připravte si sazenice muškátů pro příští rok

Řízky muškátů, z nichž si chcete vypěstovat sazenice pro příští rok, nejúspěšněji zakořeníte do konce srpna.Jako řízky je nejlepší využít krátké postranní výhony.Opatrně je vylomte.Takové řízky o délce asi 10 cm snadno zakoření a prakticky se nestane, že by se některý neujal. Řízky z hlavních výhonů musíte odříznout ostrým nožem těsně pod listem. Nechte jeden den zavadnout aby jim zaschly řezné plochy.Po tomto opatření nebudou zahnívat a rychleji vytvoří kořeny. Poté je vysázejte do květináčků o průměru 7-8 cm po dvou do písčité kompostové zeminy. Podíl písku by měl činit asi čtvrtinu. Zeminu do květináčků pořádně přitlačte, jinak by se poměrně těžké řízky při zálivce vyvracely.Do země je smíte dát nanejvýš 1 cm hluboko. Po zasunutí řízků do zeminy substrát znovu pevně přimáčkněte

8. Pozor na správnou hloubku výsadby jahodníku

Při výsadbě jahodníku dávejte pozor na správnou hloubku výsadby.. Srdíčko sazenice by mělo být těsně nad zemí. Příliš hluboko vysazené rostliny obvykle v prvním roce nevytvoří květenství. Naopak u příliš vysoko zasazených rostlin hrozí v zimě nebezpečí zmrznutí kořenového krčku a tím nevratné poškození sazenic.

9. Kdy řezat ořešáky

Rozhodnete-li se ale pro radikální zásah, a potřebujete prořezáním snížit nebo změnit korunu, je bezpodmínečně nutné vědět, že vhodnou dobou, bez katastrofálních následků pro strom , jsou letní měsíce – červenec a srpen.

Především jarní období, kdy probíhá řez jádrovin je období pro ořešáky velmi nevhodné, protože z každého řezu vytéká velké množství mízy, a strom tzv. vykrvácí. V některých případech může strom úplně zajít. A proto, kdo se chystá na ořešák,vypraví se o prázdninách, i za cenu ztráty části úrody!

10. Nezapomeňte si opatřit mateřídoušku

Mateřídouška patří mezi nejkrásnější a nejvoňavější rostliny slunných strání a chudých luk. Na takových místech ji najdeme kvést celé léto v nádherných fialových polštářích. Navíc je úžasně medonosná.

Mateřídouška vydatně produkuje silice, které vydatně podporují trávení, působí proti nadýmání. Dále pak působí antisepticky a uklidňuje. Jako čaj se tato rostlina používá proti průjmům, k ošetření ústní dutiny a nosohltanu, zmírňuje kašel a bronchitidu. V obkladech a roztocích pomáhá při hojení ran, pohmožděnin a akné. Přidáním do koupele pomáhá při onemocnění dýchacích cest, revmatismu a celkovém vyčerpání.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz