LASKAVEC AMARENTHUS SP.

7323.jpg Laskavec patřil mezi důležité plodiny Indiánů. Byl nepostradatelnou obilninou Inků a Aztéků a patřil v Americe k nejstarším pěstovaným plodinám vůbec. Spolu s kukuřicí, dýní a fazolemi představovala semena laskavce základ výživy indiánských kmenů. Navíc byla semena využívána i při rituálních obřadech, kdy smíchána s lidskou krví měla navodit nadpřirozené schopnosti člověka.

Amaranthus, laskavec zahrnuje kolem 60 druhů, rozšířených po celém světě. Také u nás je zastoupen řadou druhů, některé rostou jako plevel, jiné patří mezi dekorativní rostliny s nápadným květenstvím. Většinou se jedná o jednoleté 0,5-2m vysoké rostliny se silnými lodyhami. Listy jsou vejčité, dlouze řapíkaté, mnohdy srstnaté. Květy jsou sestaveny do dlouhých lat nebo klasů. Plodem je tobolka s kulovitým, asi 1mm velkým lesklým béžovým až černým semenem. Semena planě rostoucího laskavce mají prý schopnost přilákat vyhlédnutého mládence, pokud se mu nasypou do bot. Vzpomínám, že i to jsem kdysi vyzkoušela, ale na výsledek si už nepamatuji.

Laskavce pěstované na semeno se vyznačují tvorbou velkých květenství a i s tím je potřeba při pěstování počítat a zajistit rostlinám dostatek prostoru.

Mimořádné vlastnosti semen a poptávka po nich ukazuje, že v porovnání s pšenicí obsahuje bílkoviny vysoké kvality, s 2-3x větším obsahem lysinu. Obsah gluteninu je naopak tak nízký, že se z jeho mouky nedá připravovat kynuté těsto. Na druhé straně jsou však vhodnou stravou při bezlepkové dietě. Biologická hodnota bílkovin je v důsledku vyrovnaného složení aminokyselin srovnatelná s bílkovinami mléka. Obsahem 70% nenasycených mastných kyselin, především olejové a linolenové, působí semena laskavce velmi příznivě na lidský organismus. Pozoruhodný je také obsah vápníku, hořčíku a železa.

S ohledem na uvedené skutečnosti jsou semena laskavce zcela mimořádnou surovinou pro potravinářský průmysl. V Německu a USA se pražená semena stala součástí biopotravin.

Listy laskavce se konzumují jak čerstvé ve formě salátů, tak tepelně zpracované, jako špenát. V čerstvém stavu obsahují asi 3,5% bílkovin, 0,5% tuku, 6,5% sacharidů, 1,3% vlákniny a 2,6% minerálních látek, z nichž mimořádný je obsah draslíku a vápníku. Významný je i obsah vitamínů skupiny B.

Rostliny laskavce se vyznačují mohutným vzrůstem, odolností vůči suchu, vysokým teplotám a škůdcům. Patří mezi druhy, které dovedou intenzívně využívat slunečního záření a snáší současně i kolísání teplot. Na půdu je nenáročný.

Výsev se provádí v polovině května do řádků vzdálených 50 cm . Rostliny se pak jednotí na 2o—30cm od sebe. Jednotlivé laty se sklízí ručně, nechají se doschnout a semena se následně vydrolí. Od letošní sezony budou moci vyzkoušet tuto tajemnou a současně zázračnou plodinu i všichni majitelé zahrádek, protože je nově zařazena do tuzemského sortimentu. Ve velkovýrobě však i nás představuje perspektivní plodinu především pro výrobu amarantové mouky.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz