CO TRÁPÍ OSTRUŽINÍKY A MALINÍKY

Jan Kopřiva 30.01.2014 | 15:59 Flora říše rostlin

5493.jpg Nejzávažnější chorobou maliníku je odumírání maliníku, které se projevuje fialověhnědými skvrnami a na loňských výhonech především odlupováním borky a předčasným usycháním.Maliník by se neměl pěstovat na těžkých a vlhkých půdách. Menší škody může choroba způsobovat i na ostružiníku.V posledních letech se u maliníku a především u ostružiníku stále častěji setkáváme se rzivostí (rzí). Vždy je pro ně typická tvorba prášivých ložisek žlutých a na podzim i tmavohnědých výtrusů. Mohou být na listech a a někdy dokonce na plodech. Opatřením je včasné odstranění napadených listů a po sklizni plodů okamžitě odstranit napadené výhony. Chemická ochrana je možná použitím přípravků Dithane DG Neotec. S postřiky je nutné začít krátce po vyrašení rostlin a ošetření alespoň dvakrát v desetidenních intervalech opakovat.

Na postupu je také velmi nebezpečná fytoplazmová zakrslost maliníku. Na loňských prýtech z každého pupenu vyraší větší počet slabých a neplodných výhonů. U paty prýtů pak vyrůstají desítky drobných slabých výhonů. Jedinou ochranou je okamžité a důkladné odstranění napadených rostlin.

Listy maliníku i ostružiníku jsou často poškozovány různými druhy roztočů (sviluška ovocná, hlávčivec višňový, vlnovník maliníkový a vlnovník ostružiníkový), kteří způsobují různé skvrny a deformace listů. Pouze vlnovník ostružiníkový způsobuje částečné nevyzrávání plodů (některé peckovičky zůstávají červené). Jako ochranu je možné použít přípravky proti přezimujícím škůdcům.

Mšice na maliníku a ostružiníku

Je to mšice maliníková a mšice ostružiníková. I když svým sáním na mladých listech a vrcholech výhonů mohou způsobit vážnější škody, přece jen jejich největší škodlivost spočívá ve schopnosti rychlého a velmi účinného přenosu virových chorob. tím mohou v krátké době znehodnotit vysazený viruprostý materiál maliníku a ostružiníku. Ochrana je v tomto případě nutná rychlým zásahem Mospilanem od rašení až do květu, neboť mechanická ochrana by nemusela být zcela účinná.

Malinovník šedý a malinovník plstnatý

Jejich larvy působí červivost malin. Brouci se líhnou v půdě nebo v různých úkrytech již v květnu. Zprvu se zdržují na kvetoucích plevelech teprve na začátku květu maliníků a ostružiníků přilétají na jejich květy a kladou vajíčka. Ochrana je velmi nesnadná. Lze sklepávat brouky, důkladně sklidit všechny plody a nenechávat je přezrát, aby larvy nevylezly. Pokud je to možné, lze pouštět do prostoru i drůbež. Chemická ochrana má své problémy, neboť by bylo třeba ničit brouky v květech. Je možné použít např. Calypso na začátku kvetení, ovšem nezasáhne později nalétlé brouky.

Bejlomorka ostružiníková

5494.jpg a žlabatka ostružiníková a nesytka maliníková občas škodí na prutech maliníku. Larvy všech tří druhů škůdců ničí pruty maliníku. Bejlomorka maliníková způsobuje hálky, uvnitř se zhnědlým pletivem a oranžovými larvami. Jsou-li hálky velké (kolem 10 cm) a uvnitř mají komůrky s bělavými larvami, pak je původcem žlabatka maliníková. Chřadnoucí pruty, uvnitř s chodbičkou, v níž žere od kořenů vzhůru drobná housenka, jsou postiženy nesytkou maliníkovou.

Ochrana je společná pro všechny tři škůdce. Všechny napadené pruty je třeba ihned po zjištění napadení vyřezat a zničit. V případě nesytky je třeba vylamovat pruty až od kořene.

Klíčová slova

maliník

ostružiník

malinovník šedý

malinovník plstnatý

bejlomorka ostružiníková

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze
  • Neregistrovaný uživatel
    22.10.2014 | 21:50

    Markéta

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na stáleplodící malinovník. Od sousedů se k nám přes plot rozrostl a chtěli jsme ho přesadit na jiné místo, ale bohužel nám zašel. V jaké době je nejlépe tuto rostlinu přesazovat a jak? Odpověďět

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz