Receptář prima nápadů, 43. díl 2013 na TV Prima 27. 10. 2013 od 11,55 hodin
Obsah 43. dílu pořadu Receptář prima nápadů : podzimní úklid skleníku - jakou lampu na dušičky - meruňková jádra - o infrasaunách - dýně z papíru - dýňová polévka - ozdobné papriky - kdo z vás to má - o aku šroubovácích - o letošních bramborách
Video 43. dílu pořadu Receptář prima nápadů si přehrajte ZDE :
http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2013-43
00:20
Začátek pořadu
02:08
Co ještě udělat před příchodem zimy ve skleníku ukazuje ing. Kopřiva.
- Vyčistíme jej od zbytečností, odstraníme staré lapače škůdců
- Odstraníme zbytky organického materiálu
- Mycím strojem skleník umyjeme tlakovou vodou s hypermanganem
- Dusíkatým vápnem vydezinfikujeme vnitřek skleníku
- Zeminu přikryjeme igelitovou fólií, nehnojíme
- Proti škůdcům zapálíme dýmovnici a po dobu 12ti hodin necháme skleník zaplynovat.
05:05
Rychlé rady
Sušení ořechů
Co se spadaným listím – kompostovat
06:11
Blíží se svátek zemřelých a tak leckdo uvažuje o tom, jaké lampy pořídit na hroby. Lampa by měla mít plastový spodek a vršek. Dovnitř dáváme spíše velkou parafínovou náplň, nebo olejové náplně.
Více na : www.pietnisvicky.cz
09:23
Traduje se, že meruňková jádra jsou jedovatá. Obsahují skutečně kyanid, takže při konzumaci ve větším množství mohou způsobovat potíže. Na druhou stranu ale obsahují vitamín B17, ten je také v jablkových jádrech, nebo švestkových peckách. Vitamín B17 ale působí blahodárně na nastartování oslabeného imunitního systému. Bez obav jej v předepsaném množství s výhodou můžeme konzumovat v potravinových doplňcích B17 APRICARC.
Vitamin B17 je obchodní název pro látku ve světě známou pod názvem laetril. Laetril obsahuje mimo jiné i molekulu látky zvanou amygdalin. Amygdalin můžeme najít ve více než 1200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Dalším zdrojem jsou i jádra z různých druhů ovoce jako jablka, hrušky, třešně, švestky, pomeranče, ale najdeme ho i v ostružinách, malinách nebo také luštěninách.
Tajemstvím účinku vitaminu B17 se detailně zabývá známý americký dokumentarista E. Griffin ve své knize SVĚT BEZ RAKOVINY. V odlehlých zákoutích Himálaje, mezi západním Pákistánem, Indií a Čínou, je malé království zvané Hunza. Jeho obyvatelé jsou světově proslulí svou dlouhověkostí a zdravím. Stařešinové z Hunzy se často dožívají více než sta let. Bez ohledu na jejich opravdový věk týmy z okolního světa, které toto místo navštívily, podaly zprávu, že v Hunze se nevyskytují běžná civilizační onemocnění.
Více : www.b17.cz
12:57
Vyhlášení vítěze soutěže www.krbova-kamna.cz
Vyhlášení vítězů soutěže www.ionic-care.cz
14:30
Štěpánka Hilgertová si pochvaluje regenerační účinky infrasauny, kterou mají instalovánu v loděnici a která pomáhá po masážích a odstranění prochlazení z vody po trénincích. Rozdíl mezi infrasaunou a finskou saunou je v provozní teplotě. Infrasaunu provozujeme při teplotě 60 stupňů Celsia, zatímco finskou saunu 90 - 110 stupňů Celsia. Infarasaunu tak můžeme používat častěji a to i pokud trpíme lehkými potížemi oběhového systému.
18:19
Pro ty, kteří si nemohou na zahrádkách vypěstovat okrasné dýně má paní Hana Hořáková návod, jak si tyto ozdobné plody vyrobit jednoduše z proužků papíru.
23:16
Simona Cigánková z Prahy přihlásila do soutěže Luskování svůj recept "Polévka z dýně se žlutým hrachem a krevetami". Porota ocenila ve finále na výstavě Hobby podzim v Českých Budějovicích mimořádnou chuť tohoto jídla.
Postup :
Dýni máslovou nakrájenou na kostičky se solí a pepřem na oleji 20 minut pečeme při 150 stupních Celsia.
Do hrnce dáme máslo a cibulku, tu zpěníme až zesklovatí. Přilejeme drůbeží vývar, přidáme suché bílé víno. Do vývaru vložíme krevetky, až se uvaří. Okořeníme citronovou trávou, kukumou a římským kmínem. Přidáme hrách, a za mírného zahřívání rozvaříme. Upečenou dýni rozmixujeme zvlášť a spojíme s hrachovým vývarem.
Ingredience :
Nakrájená dýně na kostičky, olivový olej, sůl, pepř, máslo, cibule, kuřecí vývar, suché bílé víno, krevety, citronová tráva, římský kmín, kukuma, muškátový oříšek, žlutý hrách, smetana ke šlehání.
27:31
NOVÁ soutěž www.b17.cz
28:21
Ozdobné papriky jsou vděčným dekoračním prvkem v našich interierech. Paní Daniela Dušková popisuje, jak si zakoupené sazenice papriček vysadit do svých nádob a jak se o ně starat.
32:19
Nad dopisy diváků.
Vítězem říjnového kola soutěže Kdo z vás to má je Milan Novák z Janovic u Chrudimi za vyčištění zaneřáděného pozemku stádem daňků. Druhým je Michal Kučera z Dražůvek u Archlebova za vypěstování 358 cm vysokých kukuřic.
38:51
V této epizodě Receptáře prima nápadů se v Poradenském energetickém centru PRE, a.s. v Jungmanově ulici dozvíme jaký aku šroubovák si ze široké nabídky vybrat . Nejlépe je poradenské centrum navštívit a prohlédnout si výstavu AKU šroubováků, která bude trvat do konce roku 2013.
Více na : http://www.energetickyporadce.cz/cs/
http://www.pre.cz/pre/o-spolecnosti/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/archiv/unikatni-centrum-energetickeho-poradenstvi-pre-je-v-provozu.html
42:34
NOVÁ soutěž www.marimex.cz
43:21
Letos se bramborám příliš nedařilo, nevhodné střídání vlhka, chladu, sucha a vedra v průběhu vegetace způsobilo celkově až o 20 % nižší úrodu brambor a jejich napadení některými chorobami. Pan Jiří Procházka z firmy Europlant popisuje hlavní neduhy letošních brambor :
zelenání, napadení kořenomorkou a strupovitostí, napadení slimáky, řetízkování.
Více na www.europlant.cz
www.vubhb.cz
47:29
Pozvánka na výstavy